Як повідомили у відомстві, 6 жовтня 2020 року відбулося чергове засідання Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при Міністерстві культури та інформаційної політики України.
За підсумками засідання Експертна рада рекомендувала МКІП включити до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини 5 елементів, серед яких — “Культура приготування українського борщу”.
Це важливий крок в рамках підготовки номінаційного досьє до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО, яку здійснює ГО “Інститут культури України”.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кримськотатарський орнамент включили до попереднього списку спадщини людства ЮНЕСКО
Окрім культури приготування борщу, до Національного переліку увійдуть:
Технологія створення клембівської сорочки “з квіткою”;
Великоднє гуляння “Водити Володара” в селі Розкошівка Теплицького району Вінницької області;
Борщівська народна вишивка;
Карпатське ліжникарство.
Нагадаємо, у серпні МКІП включило до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини 3 елементи — Звичай виконувати танець Аркан з Ковалівкою в Печеніжинській ОТГ, Мистецтво виготовлення звукової глиняної забавки “Валківський свищик” та Технологія виготовлення “воскових” вінків на Вінниччині.