kuleba-pro-fond-nato-na-100-mlrd-yevro-u-nynishnii-modeli-finansuvannia-shansiv-u-tsiiei-initsiatyvy-nul

Кулеба про фонд НАТО на 100 млрд євро: у нинішній моделі фінансування шансів у цієї ініціативи нуль

 • 64403 переглядiв

У нинішній  фінансовій моделі  шансів в ідеї генерального секретаря НАТО про створення фонду на 100 мільярдів євро для України - нуль. Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час  спілкування зі ЗМІ за підсумками візиту в Брюссель, передає кореспондент УНН.

 "Я за, ми підтримуємо. Ми готові дати банківський рахунок Національного банку України на який можна перерахувати. Дуже проста ідея, давайте зберемо 100 млрд євро для України", - сказав Кулеба.

За його словами, ідея фонду полягає в тому, щоб внесок членів НАТО у військову допомогу Україні був рівномірно розділений між ними, тому що зараз переважна більшість наданої зброї припадає на невелику групу країн-НАТО.

Кулеба також оцінив перспективу схвалення такого фонду та нагадав, що НАТО досі не може зібрати 500 млн дол. на рік у межах Комплексного пакета допомоги.

"Тобто в нинішній моделі фінансування шансів в цієї ініціативи - нуль. Тому що вони 500 млн не можуть зібрати, а так їм треба буде 20 мільярдів збирати (на рік – ред.) у нинішній моделі. Але якщо вдасться вирахувати формулу участі кожного (члена НАТО – ред.) в обов’язковому порядку у фінансуванні, тоді ця ідея має право на існування й шанс на реалізацію", - зазначив Кулеба.

Доповнення

Генеральний секретар НАТО Столтенберг виніс на обговорення питання створення фонду, щоб зробити допомогу Україні більш довгостроковою і надійною - навіть у випадку, якщо підтримка США зменшиться.

П'ятирічний план генерального секретаря НАТО для України викликає скепсис у міністра закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.

Разом з тим міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус назвав пропозицію НАТО про виділення 100 мільярдів євро для військової допомоги Україні "вартою розгляду".

Популярні

Новини по темі

Кіпер анонсував одеську бавовну

 • 61442 переглядiв