ukenru
kuleba-obgovoriv-z-golovoyu-obsye-pro-zapusk-distantsiynogo-monitoringu-situatsiyi-v-krimu

Кулеба обговорив з головою ОБСЄ запуск дистанційного моніторингу ситуації в Криму

 • 15811 переглядiв

КИЇВ. 19 січня. УНН. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час розмови з діючою Головою ОБСЄ, міністеркою закордонних справ Королівства Швеція Анн Лінде наголосив на започаткуванні дистанційного моніторингу ситуації в Криму. Про це повідомляє УНН із посиланням на пресслужбу МЗС України.

"Міністр і головуюча ОБСЄ обговорили безпекову ситуацію на тимчасово окупованих територіях України та зусилля з мирного врегулювання російсько-українського збройного конфлікту. Дмитро Кулеба відзначив важливість ефективного залучення ОБСЄ до реагування на безпекові виклики в Європі, основний з яких складає російська агресія проти України, що триває у Криму та на Донбасі", - йдеться у повідомленні.

Також міністр наголосив на необхідності забезпечити виконання Росією домовленостей в Тристоронній контактній групі та у Нормандському форматі.

“Важливо, що врегулювання російсько-українського збройного конфлікту як основної загрози європейській безпеці залишається пріоритетним на порядку денному Шведського головування в ОБСЄ у 2021 році. Україна виконала зобов’язання, взяті на саміті в Парижі, але ми не бачимо взаємності з боку РФ. Розраховуємо, що Шведське головування в ОБСЄ відіграє важливу роль в зміні цієї ситуації на краще та мотивуванні РФ до конструктивної роботи”, - наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голова ОБСЄ завтра відвідає заблоковане КПВВ "Золоте" на Донбасі

Кулеба додав, що необхідно забезпечити безперешкодний та повний доступ персоналу СММ ОБСЄ до Криму.

“Започаткування дистанційного моніторингу ситуації в Криму давно назріло. СММ ОБСЄ має можливості для запуску такого механізму і може здійснювати дистанційний аналіз ситуації на окупованих територіях Автономної Республіки Крим та міста Севастополь”, - відзначив міністр.

Дмитро Кулеба окремо наголосив на важливості забезпечення безперешкодного доступу СММ ОБСЄ на тимчасово окупованих територіях Донбасу.

Кулеба та Анн Лінде також обговорили координацію зусиль з протидії поширенню пандемії COVID-19 та вакцинації населення.

Нагадаємо, Українська делегація зажадала від російської сторони та запросила допомоги у представників ОБСЄ вжити негайних заходів щодо припинення порушення режиму припинення вогню та ескалації збройного конфлікту, яка має ознаки зазделегідь запланованої. Модератор Рабочої підгрупи з питань безпеки Тристоронньої контактної групи Посол Яшар Халіт Чевік підтримав наміри сторон притримуватися режиму припинення вогню.

Українські Національні Новини

Політика