kubik-rubika-na-bortu-zagiblogo-titana-mati-sulemana-dauda-rozpovila-pro-zagiblikh-sina-ta-cholovika

Кубик Рубіка на борту загиблого "Титана": мати Сулемана Дауда розповіла про загиблих сина та чоловіка

 • 1077882 переглядiв

КИЇВ. 26 червня. УНН. 19-річний Сулеман Дауд, який загинув у катастрофі батискафу "Титан", взяв із собою кубик Рубіка, щоб бути першою людиною, яка зібрала його на глибині понад три тисячі метрів, розповіла його мати. Про це повідомляє ВВС, передає УНН.

Деталі

Родина готувалася до спільного занурення, але мати та дружина загиблих Крістін із дочкою залишилися на борту "Полярного принца", оскільки занурюватися планували лише Сулеман та Шахзада. Вони обоє були захоплені майбутньою пригодою.

Початково занурення планувалося ще до пандемії, але через обмеження щодо участі дітей до 18 років Сулемана не пустили на борт батискафу. Тоді Крістін сама мала супроводжувати Шахзаду. Однак, через Covid-19 плани було відкладено на кілька років, поки Сулеман не досяг дозволеного віку, і його мати безперечно змогла б передати своє місце.

Крістін обійняла свого чоловіка і сина перед їхнім виходом і залишилася разом з дочкою, Аліною, чекати на їх повернення.

"Я дуже рада була за них, тому що вони обоє довго чекали на це занурення", - розповіла вона.

Спочатку, коли їм сказали, що зв'язок із батискафом зник, вони й не думали, що сталася катастрофа. Тим більше, що команда "Полярного принца" запевнила їх, що в цьому немає нічого страшного, що такі проблеми трапляються, і що є безліч способів, якими підводний апарат можна підняти на поверхню, навіть якщо якесь обладнання відмовило.

Якийсь час Крістін чекала, що "Титан" ось-ось з'явиться на поверхні, чіпляючись за найменшу надію. Вона знала, що запасів кисню в підводному апараті вистачить на чотири доби, але час минав, і надія танула. "Думаю, що остаточно втратила надію, коли минули ці 96 годин, — сказала вона. — Тоді я й написала сім'ї, що готуюся до найгіршого".

Аліна протрималася довше: "Вона не втрачала надії до дзвінка береговою охороною. Коли вони повідомили нам, що справді знайшли уламки".

Крістін розповіла ВВС про те, якими були її чоловік та син. Сулеман, наприклад, був буквально одержимий кубиком Рубіка. Він ретельно вивчав відео в YouTube, і врешті-решт навчився збирати знамениту головоломку в рекордно короткі терміни. Його особистий рекорд становив лише 12 секунд.

Йому подобалося дивувати оточуючих, які іноді висловлювали сумніви щодо його здібностей. Одного разу він демонстративно зібрав кубик Рубіка на очах здивованого охоронця, і на прощання віддав йому свою улюблену іграшку, сказавши, що, мовляв, тепер, вчися ти.

Сулеман відправив заявку до Книги рекордів Гіннеса, сказавши, що має намір здійснити найглибоководне складання. На жаль, йому відмовили у внесенні до списку такого рекорду, але він все одно взяв кубик із собою, а його батько прихопив камеру, щоб сфотографувати процес на глибині 3700 метрів.

Сулеман був студентом Стратклайдського університету у Глазго.

Крістін сказала, що її чоловік був неймовірно цікавою людиною. Він ніколи не дивився художні фільми, а виключно документальні. Іноді ввечері хочеться розслабитися і подивитися якусь мильну оперу, але ні, він збирав усю сім'ю і ми дивилися те, що хотів він». Згадуючи, як Шахзада наполягав на цій пізнавальній розвазі навіть після вечері, вона посміхнулася.

"У нього була дивовижна здатність по-дитячому сприймати те, що відбувається", - згадала вона.

Минулої неділі відбулася поминальна служба. Крістін Дауд сказала, що була зворушена тим, що імам помолився за всіх п'ятьох загиблих чоловіків. "Я думаю, що різна віра в даному випадку значення не має", - сказала вона.

Доповнення

Раніше повідомлялось, що робот прочісує дно океану, шукаючи уламки після смертоносного вибуху підводного апарата "Титан", який з експедицією прямував до уламків "Титаніка", а тим часом США та Канада переходять до розслідування причини трагедії та можливих порушень закону. 

Нагадаємо

"Титан" зник у водах океану після того, як опустився на дно біля уламків "Титаніка" через 1 годину 45 хвилин і втратив зв'язок з кораблем базування. Після цього розпочалася багатонаціональна пошуково-рятувальна операція в Північній Атлантиці, яка тривала кілька днів і завершилася знаходженням уламків апарату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дружина капітана зниклого підводного човна є нащадком подружжя з "Титаніка"

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    У білорусі почали будувати табори для "вагнерівців" - росЗМІ

     • 883584 переглядiв

    лавров заперечує наміри росії підірвати ЗАЕС

     • 1068160 переглядiв

    У передмісті Києва може бути гучно: працюють сапери

     • 951937 переглядiв