krainy-yes-obitsiaiut-prodovzhuvaty-pidtrymku-ukrainy-skilky-tse-bude-potribno-pro-shcho-ydetsia-u-vysnovkakh-samitu

Країни ЄС обіцяють продовжувати підтримку України, скільки це буде потрібно: про що йдеться у висновках саміту

 • 32650 переглядiв

Лідери ЄС пообіцяли, що продовжать фінансову, економічну, гуманітарну, військову та дипломатичну підтримку України стільки, скільки це буде потрібно, йдеться у висновках саміту ЄС, пише УНН.

Деталі

Європейська Рада повторює своє рішуче засудження агресивної війни росії проти України, яка є явним порушенням Статуту ООН, і підтверджує непохитну підтримку Європейським Союзом незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів і невід'ємне право на самооборону від російської агресії 

- йдеться в документі.

Про військову підтримку

У висновках вказується, що ЄС продовжить надавати Україні політичну, фінансову, економічну, гуманітарну, військову та дипломатичну підтримку, скільки це буде потрібно.

Також Європейська Рада наголосила на необхідності прискорити доставку ракет і боєприпасів, зокрема в рамках ініціативи щодо одного мільйона артилерійських боєприпасів, а також надати Україні більше систем ППО.

"Європейська Рада пропонує активізувати роботу з реформування Європейського фонду миру та подальшого збільшення його фінансування", - додають в Раді.

Про енергетику

Країни ЄС також активізують надання Україні подальшої гуманітарної допомоги та допомоги з питань цивільного захисту, а також допомоги для забезпечення стійкості її енергетичного сектору взимку. Крім того, Європейський Союз продовжує підтримувати ремонт, відновлення та реконструкцію України, у координації з міжнародними партнерами, включаючи процес розмінування та психосоціальну реабілітацію.

Про Формулу миру

Європейський Союз та його держави-члени, як зазначається, "продовжуватимуть свої інтенсивні глобальні зусилля зусилля та співпрацю з Україною та партнерами з усіх регіонів світу, щоб забезпечити якнайширшу міжнародну підтримку для всебічного, справедливого та тривалого миру та ключових принципів і цілей Формула миру в Україні з перспективою на майбутній Глобальний саміт миру".

Про заморожені російські активи

Європейська Рада повторює свій заклик щодо передачі Україні заморожених активів рф, щоб спрямувати їх відновлення та реконструкцію, відповідно до чинних договірних зобов’язань, і відповідно до законодавства ЄС і міжнародного права.

Про компенсації та трибунал

"росія та її керівництво мають бути притягнуті до повної відповідальності за ведення агресивної війни проти України та за інші злочини згідно з міжнародним правом, а також за величезні збитки, завдані її війною. Європейська Рада заохочує до подальших зусиль, у тому числі в рамках Основної групи, щодо створення трибуналу для розслідування злочину агресії проти України, який мав би найширшу міжрегіональну підтримку та легітимність, а також майбутній механізм компенсації; він знову заявляє про свою підтримку Реєстру шкоди, заподіяної агресією російської федерації проти України. Окрім того, Європейська Рада висловлює свою підтримку роботі Міжнародного кримінального суду та засуджує спроби росії підірвати його міжнародний мандат і функціонування", - вказали лідери ЄС.

Про депортацію

Європейська Рада повторює свій терміновий заклик до росії та білорусі "негайно забезпечити повернення в Україну всіх незаконно депортованих і переміщених українських дітей та інших цивільних осіб".

Про санкції, їх обхід та підтримку росії інших країн

"Європейський Союз рішуче налаштований на подальше послаблення спроможності росії вести агресивну війну, в тому числі шляхом подальшого посилення санкцій, а також шляхом їх повного та ефективного впровадження та запобігання їх обходу, особливо щодо товарів високого ризику, у тісній співпраці з партнерами та союзниками, - зазначається у висновках.

Також Європейська Рада засуджує продовження військової підтримки росії в агресивній війні з боку Ірану, білорусі та КНДР та закликає всі країни не надавати матеріальну чи іншу підтримку загарбницькій війні росії. 

Про експорт зерна

"Європейська Рада підкреслює важливість безпеки та стабільності в Чорному морі. Життєво важливо, щоб український експорт зерна був стабільним і досягав світових ринків. Європейська Рада підтримує всі зусилля, спрямовані на сприяння експорту українського зерна та інших сільськогосподарських продуктів до країн, які найбільше цього потребують, зокрема в Африці та на Близькому Сході", - вказується у висновках.

Про рух до ЄС

"Європейська Рада вирішує розпочати переговори про вступ з Україною та Республікою Молдова", - вказують лідери ЄС.

Нагадаємо

Європейська рада вирішила розпочати переговори про вступ України та Молдови.

Павло Башинський

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Армія рф обстрілом пошкодила дитячий садок на Харківщині

     • 37812 переглядiв