ukenru
kndr-pristupila-do-demontazhu-yadernogo-poligonu-pkhungeri

КНДР приступила до демонтажу ядерного полігону Пхунгері

 • 10682 переглядiв

КИЇВ. 15 травня. УНН. КНДР почала демонтаж споруд на території ядерного полігону Пхунгері на північному сході країни. Про це свідчить аналіз супутникових знімків, зроблених 7 травня, про що заявила група експертів при Університеті імені Джона Хопкінса, США, передає УНН з посиланням на ТАСС.

"Комерційні супутникові знімки від 7 травня показують, що демонтаж випробувального полігону вже почався. Зокрема було знесено кілька будівель оперативного забезпечення, розташованих недалеко від північного, західного і південного в'їздів", - йдеться у доповіді.

Крім того, КНДР частково демонтувала рейки для вагонеток, які вели від тунелів в місця, де звалюється ґрунт.

При цьому дослідники відзначили, що найбільш значні споруди навколо об'єкта поки залишаються недоторканими, а входи в тунелі і раніше відкриті. Експерти припускають, що все це пов'язано з майбутніми заходами з публічного закриття Пхунгері, наміченими на кінець травня. Вони у тому числі будуть включати в себе підривні роботи з метою ліквідації тунелів.

Крім того, з'ясувалося, що біля західного в'їзду побудований невеликий міст, повідомляє портал 38north. Цей факт теж пов'язують з майбутньою церемонією.

Про демонтаж полігону Пхеньян і Сеул домовилися 27 квітня на міжкорейському саміті. Закрити полігон Північна Корея зобов'язалася до кінця травня. Процес демонтажу буде публічним. При цьому лідер КНДР Кім Чен Ин пообіцяв запросити журналістів і експертів в області безпеки, які будуть стежити за закриттям полігону.

На попередньому тижні Пхеньян оголосив, що полігон буде закритий 23-25 ​​травня, і це буде урочиста церемонія, куди допустять журналістів з п'яти країн: США, Китаю, Великобританії, Південної Кореї і Росії. У який саме день пройде церемонія, залежить від погодних умов. Технічна підготовка до цього процесу вже розпочата.

Раніше повідомлялося, що КНДР напередодні саміту за участю лідера країни Кім Чен Ина і президента США Дональда Трампа висловила готовність піти на повну денуклеаризацію на умовах, які висунуть США.

Українські Національні Новини

Новини Світу