ukenru
klimkin-rozpoviv-chogo-ochikuye-vid-novogo-golovi-obsye-nastupnogo-roku

Клімкін розповів, чого очікує від нового голови ОБСЄ наступного року

 • 10056 переглядiв

КИЇВ. 4 жовтня. УНН. Міністр закордонних справ України Павло Клімкін очікує від нового керівництва ОБСЄ наступного року більш рішучіх дій у вирішенні питань формування миротворчої місії на Донбасі, тиску на Росію щодо звільнення українських заручників, доступу моніторингових організацій до окупованого Криму. Про це Клімкін заявив під час спільної прес-конференції зі словацьким колегою Мірославом Лайчаком, передає кореспондент УНН.

"Я очікую від цього головування радикального посилення спеціальної моніторингової місїї – посилення не тільки кадрового і технічного, але і реального посилення в сенсі доступу і отримання реального контролю над ситуацією на окупованих територіях. Я очікую ефективної взаємодії і місії, і, звичайно, керівництва ОБСЄ у процесі обговорення можливого майбутнього формату миротворчої операції, а не російських рейкових пропозицій щодо окупованого Донбасу", - сказав Клімкін.

За його словами, також він очікує від нового керівництва ОБСЄ взаємодії на окреслених напрямках.

Клімкін також зазначив, що очікує реального сприяння у звільненні українських політичних в’язнів і заручників. "Мова іде не лише про окупований Донбас, але і тих, хто знаходиться і на території окупованого Криму, так і на території Російської Федерації", - наголосив він.

Також міністр зауважив, що очікує від ОБСЄ активної ролі у тому, щоб тиснути на Росію на різних майданчиках у контексті допомоги громадянам на окупованих територіях.

"На жаль, в ОБСЄ діє правило консенсусу, але для нас було б дуже важливо досягти доступу міжнародних організацій і гуманітарних організацій до окупованого Криму. Насправді, Крим під російською окупацією іде в нікуди... Шлях Криму під Російською Федерацією – це шлях до занедбання", - наголосив Клімкін.

Варто зазначити, що з січня 2019 року головою ОБСЄ має стати Мірослав Лайчак.

Нагадаємо, спецпредставник ОБСЄ у тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на сході України Мартін Сайдік в спільній заяві з головою СММ ОБСЄ в Україні Ертугрулом Апаканом закликали сторони конфлікту приступити до невідкладного та повного гуманітарного розмінування населених пунктів і пунктів пропуску.

Українські Національні Новини

Політика