ukenru
kiyiv-vimagaye-vid-berlina-negayno-nadati-oboronnu-zbroyu-frn-maye-taku-samu-vidpovidalnist-pered-ukrayinoyu-yak-i-pered-izrayilem

Україна вимагає від Німеччини негайно надати оборонну зброю

 • 45339 переглядiв

КИЇВ. 10 січня. УНН. Україна вимагає від нового уряду Німеччини негайно надати Києву оборонну зброю для захисту від російської агресії. Про це заявив в інтерв'ю медіагрупі Funke посол України у Німеччині Андрій Мельник, пише УНН.

Цитата

"Ми вимагаємо від світлофорного уряду відмовитися від наявної — морально абсолютно поганої — блокадної позиції та негайно забезпечити Україну необхідним оборонним озброєнням. Ми маємо повне право на самооборону", — заявив Мельник, якого цитує Oldenburger Onlinezeitung.

Деталі

Посол додав, що лише "негайне збільшення постачання оборонної зброї Україні для підвищення її обороноздатності могло б змінити правила гри".

"Німеччина має таку саму історичну відповідальність перед Україною, як і перед Ізраїлем. Тому в Києві очікують масової військової підтримки з боку Німеччини, щоб підвищити ціну атаки Путіна, яку готують, і запобігти їй", — підкреслив дипломат.

За його словами, небезпека російського вторгнення в Україну залишається високою.

"Цю неминучу небезпеку війни не можна недооцінювати в Берліні та ставитись до неї легковажно", - зазначив посол.

Говорячи про майбутні переговори між Заходом та Росією, Мельник зазначив, що "було б наївно вважати, що майбутні переговори між нашими західними союзниками та Росією призведуть до прориву".

Він застеріг від "політики умиротворення проти дедалі агресивнішої Росії".

На думку дипломата, це "вкрай небезпечний неправильний шлях, який може призвести до великої катастрофи". Захід має "не йти на ліниві компроміси з Росією за рахунок українців".

"Замість того, щоб постійно обходжувати кремлівського правителя, які б нові злочини Москва не робила на світовій арені, з Росією треба поводитися як із прокаженою та ізолювати на міжнародному рівні як державу-ізгою", — заявив посол.

Додамо

Сьогодні в Женеві відбудуться перші із серії переговорів Заходу та Росії щодо так званих "гарантій безпеки", які вимагає Кремль.

Напередодні 9 січня відбулися попередні переговори російської та американської делегацій, які тривали дві години.

Контекст

17 грудня Росія надіслала США та НАТО пропозиції щодо безпеки у Східній Європі, які, на її думку, необхідні для ослаблення напруженості навколо України.

До вимог Москви належать заборона вступу України до НАТО, вето Кремля на розміщення військових сил НАТО в колишніх радянських республіках та припинення військових навчань поблизу її кордонів.

Глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель вважає абсурдними умови, за яких так звані гарантії безпеки, яких вимагає Росія, обговорювали б без Європи. Боррель також заявив, що будь-яка дискусія щодо України в межах діалогу з безпеки з Росією потребує присутності Києва за столом переговорів.

Водночас Київ заявив про своє бажання брати участь у консультаціях.

Зокрема, напередодні зустрічі делегацій з РФ та США глава МЗС України Дмитро Кулеба повідомив, що “гарантії безпеки” Путіна щодо сфери впливу неправомірні.

Українські Національні Новини

Політика