ukenru
kitayskiy-lider-si-tszinpin-zdiysniv-pershiy-vizit-do-tibetu-za-ostanni-tri-desyatilittya

Китайський лідер Сі Цзіньпін здійснив перший візит до Тибету за останні три десятиліття

 • 17377 переглядiв

КИЇВ. 23 липня. УНН. Китайський лідер здійснив свій перший візит до Тибету в якості президента, оскільки китайська влада посилює контроль над традиційною буддійською культурою Гімалаїв, що супроводжується прискореними темпами економічного розвитку і модернізації інфраструктури. Про це інформує УНН з посиланням на The Guardian.

Деталі

У п'ятницю державні ЗМІ Китаю повідомили, що Сі Цзіньпін відвідав місця в столиці Тибету, Лхасі, в тому числі монастир Дрепунг і громадську площа біля основи палацу Потала, де жили Далай-лами, традиційні духовні та світські лідери Тибету.

Про візит Сі Цзіньпіна раніше не повідомлялося публічно.

Востаннє, він відвідав Тибет в 2011 році. Останній візит глави держави вважається першим більш ніж за три десятиліття.

Контекст

В останні роки Китай посилив контроль над буддійськими монастирями і розширив освіту на китайській мові, а не тибетською мовою. Критиків такої політики зазвичай затримують і можуть засудити до тривалих тюремних термінів, особливо якщо вони були засуджені за зв'язок з 86-річним Далай-ламою, який жив у вигнанні в Індії після того, як втік з Тибету під час невдалого повстання проти китайського правління в 1959 році.

Китай не визнає самопроголошеного уряду Тибету у вигнанні, що базується в місті Дхарамшала, і звинувачує Далай-ламу в прагненні відокремити Тибет від Китаю.

Тим часом, внутрішній туризм в регіоні значно розширився за дев'ять років перебування Сі Цзіньпіна на посту президента, були побудовані нові аеропорти, залізничні лінії і шосе.

Офіційне інформаційне агентство Китаю, Сіньхуа повідомило, що, перебуваючи в Лхасі в четвер, Сі Цзіньпін намагався "дізнатися про збереження стародавнього міста, а також про спадщину і захисту тибетської культури".

У середу він відвідав місто Ньінгчі, щоб проінспектувати екологічні роботи по збереженню в басейні річки Ярлунг Зангбо, верхів'ях Брахмапутри, на якій Китай будує греблю, що викликає суперечки.

Він також відвідав міст і ознайомився з проектом будівництва залізниці з провінції Сичуань на південному заході Китаю в Тибет, а потім проїхав по першій електрифікованій залізничній лінії Тибету з Ньінгчі в Лхасу, яка була введена в експлуатацію в минулому місяці.

Візит Сі Цзіньпіна може бути приурочений до 70-річчя угоди, що твердо встановила контроль Китаю над Тибетом.

Доповнення

Візит відбувається на тлі погіршення відносин між Китаєм і Індією, які мають протяжний, спірний кордон з Тибетом.

Смертельні зіткнення в минулому році між індійськими і китайськими військами вздовж їх кордону різко змінили і без того напружені відносини між сусідами, що володіють ядерною зброєю.

У своїй заяві правозахисна група "Міжнародна кампанія за Тибет" назвала візит Сі Цзіньпіна "показником того, наскільки високо Тибет як і раніше займає важливе місце в політичних міркуваннях Китаю".

Те, як був організований візит, і "повна відсутність будь-якого безпосереднього висвітлення візиту в державних ЗМІ вказують на те, що Тибет як і раніше залишається делікатним питанням і, що китайська влада не вірять в їх легітимність серед тибетського народу".

Українські Національні Новини

Новини Світу