ukenru
katastrofa-litaka-mau-ukrayina-peredala-iranu-zauvazhennya-do-proyektu-finalnogo-tekhnichnogo-zvitu

Катастрофа літака МАУ: Україна передала Ірану зауваження до проєкту фінального технічного звіту

 • 15954 переглядiв

КИЇВ. 26 лютого. УНН. Україна сьогодні передала Ірану зауваження і пропозиції до проєкту фінального технічного звіту щодо катастрофи українського літака 8 січня 2020 року у небі над Тегераном. Про це повідомив заступник міністра закордонних справ України Євгеній Єнін на своїй сторінці у Facebook, передає УНН

Цитата

"Україна сьогодні передала Ірану зауваження і пропозиції до проєкту фінального технічного звіту щодо катастрофи українського літака 08.01.2020 року в небі над Тегераном", - написав Єнін.

Деталі

За словами заступника глави МЗС, зважаючи на вимоги Додатку 13 Чиказької конвенції ці зауваження наразі є конфіденційними.

"Ми сподіваємось, що іранська сторона в повному обсязі врахує зауваження України та відповідним чином доопрацює текст фінального звіту технічного розслідування. Україна в повній мірі виконала свої зобов’язання за міжнародним правом. Ми разом з партнерами координуватимемо всі подальші кроки задля досягнення справедливості", - резюмував Єнін.

Контекст

Літак Boeing 737-800NG авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" рейсу PS752 з Тегерану до Києва був збитий невдовзі після вильоту з міжнародного аеропорту столиці Ірану вранці 8 січня 2020 року. Загинули всі 176 людей, які були в літаку, – 167 пасажирів і 9 членів екіпажу.

Серед загиблих – громадяни шести країн (Ірану, Канади, України, Швеції, Афганістану, Великої Британії), в тому числі 11 українців (усі 9 членів екіпажу і 2 пасажирів).

Іран, попри повідомлення західних країн із посиланням на свої розвідки, що літак був збитий із комплексу протиповітряної оборони, кілька днів продовжував стверджувати, що причиною катастрофи була технічна проблема з літаком. Лише вранці 11 січня в Ірані офіційно визнали свою вину за збиття українського літака, яке назвали помилковим, і взяли на себе відповідальність.

Українські Національні Новини

Політика