ukenru
izrayil-ogolosiv-pro-zavershennya-budivnitstva-zakhisnogo-baryeru-navkolo-sektoru-gaza

Ізраїль оголосив про завершення будівництва захисного бар'єру навколо сектору Газа

 • 28450 переглядiв

КИЇВ. 7 грудня. УНН. У вівторок, Ізраїль оголосив про завершення будівництва посиленого бар'єру безпеки навколо сектора Газа, призначеного для запобігання проникненню бойовиків у країну. Про це пише УНН з посиланням на Jerusalem Post.

Деталі

65-кілометровий бар'єр включає радарні системи, морські датчики і мережу підземних датчиків для виявлення тунелів бойовиків. Існуюча огорожа була замінена "розумним парканом" заввишки 6 метрів з датчиками та камерами.

Міністр оборони країни Бенні Ганц оголосив про завершення будівництва бар'єру після більш ніж трирічного будівництва, заявивши, що він "встановить залізну стіну" між ХАМАС і жителями південного Ізраїлю.

Що передувало

Ізраїль провів чотири війни з ХАМАС відколи група ісламських бойовиків захопила владу в Газі майже 15 років тому, остання з яких - у травні. Під час війни 2014 року палестинські бойовики проникли до Ізраїлю та вступили у зіткнення з ізраїльськими військами.

Під час травневих боїв ХАМАС використав складну систему тунелів у секторі Газа, але не проникав до Ізраїлю. Група випустила понад 4 тисячі ракет по Ізраїлю за 11 днів боїв.

Під час конфлікту Ізраїль завдав сотні авіаударів та зруйнував кілька багатоповерхових будинків в секторі Газа. За даними ООН, внаслідок війни в Газі загинуло понад 250 людей, у тому числі щонайменше 129 мирних жителів. 13 людей загинули на ізраїльській стороні.

З того часу, як ХАМАС захопив владу, Ізраїль та Єгипет ввели нищівну блокаду Гази, яка серйозно обмежила пересування 2 мільйонів палестинських мешканців території та "задушила" економіку. Ізраїль заявляє, що закриття територій необхідно для запобігання розширенню військового потенціалу ХАМАСу, тоді як палестинці та правозахисні групи розглядають це, як форму "колективного покарання".

У 2018 та 2019 роках ХАМАС організував насильницькі масові протести вздовж кордону, щоб чинити тиск на Ізраїль з метою ослаблення блокади. Понад 200 палестинців тоді було вбито та тисячі поранено.

Українські Національні Новини

Новини Світу