ukenru
islandski-vcheni-zaklikali-pereotsiniti-rizik-povtornogo-zarazhennya-koronavirusom

Ісландські вчені закликали переоцінити ризик повторного зараження коронавірусом

 • 12012 переглядiв

КИЇВ. 24 вересня. УНН. Антитіла до нового коронавірусу виявлені у 91% жителів Ісландії, які перехворіли на COVID-19, що може розвіяти найбільш страшні побоювання експертів щодо ризику повторних заражень, передає УНН із посиланням на Bloomberg.

Приводом для побоювань експертів стала поява повторно інфікованих SARS-Cov-2 людей, у тому числі в Гонконзі, Італії та США. Це викликало паніку з приводу майбутнього розвитку пандемії, оскільки багато хто сподівався на те, що формування часткового колективного імунітету може уповільнити поширення коронавірусу.

Крім того, створення дієвої вакцини також залежить від того, чи буде під її впливом в організмі стійка імунна реакція.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські ІФА-тести на антитіла до "ковіду" визнаються одними з кращих у світі.

Ключове питання для оцінки ризику повторного зараження - у скількох людей виробляються антитіла і як довго вони зберігаються. Деякі експерти стурбовані тим, що тільки у тих, хто переніс COVID-19 у важкій формі, імунна відповідь є досить значною і досить тривалою, щоб виробляти адекватні антитіла.

Якщо це так, "щасливчики", які легко перенесли зараження, у тому числі більшість дітей і молодих людей, будуть більш уразливі для повторного зараження.

Проте дослідження пандемії в Ісландії, опубліковане у Медичному журналі, дає підстави вважати, що ці побоювання безпідставні. За даними медиків, з понад 1,7 тис. осіб, які беруть участь у дослідженні, у 91,1% були виявлені антитіла до коронавірусу. Більше того, кількість цих антитіл не скорочувалася впродовж чотирьох місяців. При цьому імунна реакція носила сильніший характер у літніх людей, які схильні до більшого ризику розвитку більш небезпечної форми коронавірусу, і у тих, у кого хвороба протікала у важкій формі.

Нагадаємо, ще у червні головний санітарний лікар України Віктор Ляшко анонсував проведення в Україні масового ІФА-скринінгу на виявлення антитіл до COVID-19.

Тоді він говорив, що в офіційну статистику України не потрапляють ті особи, які хворіють безсимптомно. Крім того, Ляшко сказав, що у середньому в Україні, можливо, потенційно хворіють 132 тисячі людей.

Але, з плином трьох місяців, обіцяне масове ІФА-тестування населення на COVID-19 в Україні так і не стартувало. Навпаки, міста сьогодні звітують про наднизькі показники проведення цього дослідження.

І це незважаючи на те, що в Україні є ІФА-тести вітчизняного виробництва, які визнаються одними з кращих у світі.

Крім того, за словами епідеміологів, саме ігнорування ІФА-досліджень і виявлення контактних осіб і є причинами значного погіршення коронавірусної ситуації в Україні.

Українські Національні Новини

Суспільство