instytut-natspamiati-prosyt-ekspertiv-utochnyty-vysnovky-shchodo-nalezhnosti-bulhakova-do-symvoliv-imperskoi-polityky-rosii

Інститут нацпамʼяті просить експертів уточнити висновки щодо належності Булгакова до символів імперської політики росії

 • 14279 переглядiв

Український інститут національної пам'яті закликав експертну комісію додатково проаналізувати та уточнити свій фаховий висновок щодо пам'ятників, присвячених письменнику Михайлу Булгакову, якого фахівці назвали символ російської імперської політики.

Український Інститут національної памʼяті закликав експертну комісію додатково проаналізувати та уточнити фаховий висновок щодо пам'яток письменнику Михайлу Булгакову. Про це йдеться у заяві УІНП, передає УНН.

Деталі 

Зазначається, що в Інституті нацпам'яті просять уточнити висновок фахівців щодо належності об’єктів, присвячених Михайлу Булгакову, до символіки російської імперської політики.

11 квітня Голова УІНП Антон Дробович провів робочу зустріч із головою Експертної комісії доктором історичних наук, професором Віктором Брехуненком. Голова подякував експертам за роботу на громадських засадах в рамках комісії. Разом із тим звернув увагу на оприлюднені критичні зауваження до деяких висновків комісії, зокрема, на зауваження Літературно-меморіального музею Булгакова в Києві

- йдеться в заяві УІНП.

Там також підкреслили, що експертна комісія є незалежним органом. УІНП забезпечує діяльність комісії, проте саме члени комісії як обрані фахівці ухвалюють висновки

В Інституті нацпам'яті пояснили, що комісія надає фахові висновки про приналежність чи неприналежність назв, обʼєктів тощо до символіки російської імперської політики. Проте вона не уповноважена визначати, якими будуть нові назви чи в який спосіб буде видозмінено або переміщено з публічного простору обʼєкти.

Визнання чи невизнання географічних об’єктів, назв юридичних осіб, пам’ятників та пам’ятних знаків, присвячених Булгакову, символікою російської імперської політики не є "забороною Булгакова". Закликаємо розділяти питання уславлення в публічному просторі та доступу до результатів досліджень і творчої діяльності

- заявили в Український Інститут національної памʼяті

Доповнення

Окремо в Інституті нацпам'яті зауважили, що висновок Експертної комісії щодо Михайла Булгакова не є настановою до закриття Літературно-меморіального музею Булгакова в Києві. 

Зазначається, що після  повномасштабного вторгнення музей спрямував зусилля на свою якісну трансформацію. Колектив музею провів низку експертних обговорень, яким має бути оновлений музей, що заслуговують на увагу.  

Нагадаємо

Експерти Українського інституту національної пам'яті визнали Михайла Булгакова символом російської імперської політики, заявивши, що його твори демонструють упереджене та негативне ставлення до українців та української культури.

Інститут національної пам'яті радить демонтувати Арку дружби народів у Києві29.03.24, 20:05

Володимир Омельченко

Політика

    Популярні

    Новини по темі