ukenru
institut-natspamyati-vistupiv-proti-pereymenuvannya-stantsiyi-metro-dorogozhichi-na-babin-yar

Інститут нацпам’яті не підтримує перейменування станції метро "Дорогожичі" на "Бабин Яр"

 • 32719 переглядiв

КИЇВ. 17 лютого. УНН. В Інституті національної пам’яті вважають, що станція метро "Дорогожичі" не підлягає обов’язковому перейменуванню на "Бабин Яр", оскільки топонім "Дорогожичі" є історичним, і згадується ще тисячу років тому. Про це кореспонденту УНН повідомив співробітник Інституту національної пам’яті Богдан Короленко.

"Станція метро "Дорогожичі" не підлягає обов’язковому перейменуванню. Ну, скажімо, так як була станція метро "Петрівка", яка була перейменована на "Почайну", оскільки "Петрівка", власне, у цій назві було використано ім’я Петровського Володимира і вона підпадала під дію закону (про декомунізацію - ред.) і мусила бути перейменована. На відміну від "Петрівки" - "Дорогожичі" не підпадають під обов’язкове перейменування, тому що топонім "Дорогожичі" є, власне, місцевим київським топонімом. Зокрема, вперше він згадується в контексті подій 10 століття. Тобто цьому топоніму вже щонайменше 1000 років", - сказав Богдан Короленко.

Він додав, що з іншого боку, топонім "Бабин Яр" - відомий з 19 століття і теж є питомим київським топонімом.

"Між ними немає жодного конфлікту. Обидва топоніми є історичними і притаманними місцевості. Власне, топонім "Дорогожичі" охоплює досить велику місцевість, за площею. Це вся місцевість між Сирцем, Куренівкою, Шулявкою, Лук’янівкою і Татаркою. Сьогодні також в Києві є однойменна вулиця Дорогожицька. А в 19 столітті вулицею Дорогожицькою називалася сучасна вулиця Юрія Іллєнка", - зазначив Богдан Короленко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Києві облили зеленкою пам’ятник Ватутіну.

За його словами, на відміну від "Дорогожичів", топонім "Бабин Яр" є назвою конкретного урочища, яке знаходиться в місцевості "Дорогожичі" і є одним із найбільш відомих у світі місць пам’яті про Голокост. Назву "Бабин Яр" має Національний історико-меморіальний заповідник "Бабин Яр" і зупинка тролейбуса №23 поруч зі станцією метро "Дорогожичі".

"Ні "Дорогожичі", ні "Бабин Яр" не є такими топонімами, які є загроженими, чи забутими. Вони обидва відображені в історичній пам’яті киян. Зі свого боку, український Інститут національної пам’яті, для того, щоб привернути більшу увагу як киян, так і гостей столиці України, звернувся до керівництва Київського метрополітену з пропозицією під час звукового оголошення зупинки на станції метро "Дорогожичі" повідомляти про вихід до Національного історико-меморіального заповідника "Бабин Яр". Тобто щось на зразок "Станція метро "Дорогожичі", вихід до Національного історико-меморіального заповідника "Бабин Яр", - сказав Богдан Короленко.

Він зазначив, що подібне оголошення здійснюється на станції "Арсенальна", яке запровадили близько 4 років тому. На станції оголошується про вихід до парку Слави та Музею історії України у Другій світовій війні. Також в Інституті пропонують розмістити на станції метро "Дорогожичі" відповідні вказівники та доповнити інфографіку з назвами станцій у вагонах, на якій позначені важливі для відвідування об’єкти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Навесні в столичному метро почнуть підключати 4G.

"Таким чином, по-перше, буде краща поінформованість про Національний історико-меморіальний заповідник "Бабин Яр", а з іншого боку – топонім "Дорогожичі", який відображений в назві станції, буде збережений. Ми надіслали цю пропозицію, якщо я не помиляюся, в п’ятницю. Або в четвер. Ми ще відповіді фізично не отримали, тому що я не впевнений, що лист уже дійшов. Наша позиція полягає в тому, що, власне, топонім "Дорогожичі" має бути збережений. З іншого боку, наша пропозиція якраз враховує ті чи інші побажання керівництва Національного історико-меморіального заповідника "Бабин Яр". По-друге, Потрібно розуміти, що рішення про перейменування станції метро "Дорогожичі" на "Бабин Яр", або на будь-яку іншу назву, може ухвалити лише Київська міська рада", - додав Богдан Короленко.

За його словами, в такому випадку, перш ніж такий топонім з’явиться – цю пропозицію буде розглядати комісія з питань перейменування при Київському міському голові. Вона має давати рекомендації Київському міському голові щодо перейменування станції метро.

"Також має бути врахована думка киян. Має бути проведено громадське обговорення. І, власне, потрібно розуміти, що до складу комісії окрім депутатів Київської міської ради, входять також історики, мовознавці, і, власне, пріоритет комісії надається поверненню історичних назв. Знову ж таки, топонім "Дорогожичі" є історичним, ще раз нагадую, він відомий з 10 століття, в контексті подій Русі", - зазначив Богдан Короленко.

Він додав, що підстав для перейменування немає, а щоб врахувати позицію перейменування, звернулись до керівництва Метрополітену. Таким чином, врахують всі позиції.

Нагадаємо, станцію метро "Дорогожичі" пропонують перейменувати на "Бабин Яр".

Українські Національні Новини

Суспільство