ukenru
institut-agrarnoyi-ekonomiki-tsogo-roku-kurka-zalishatimetsya-myasnim-produktom-no1

Інститут аграрної економіки: цього року курка залишатиметься м'ясним продуктом №1

 • 9502 переглядiв

КИЇВ. 29 січня. УНН. Цього року курка займатиме половину м’ясного раціону українця. Про це повідомили науковці Інституту аграрної економіки, передає УНН.

Такий прогноз вони роблять, виходячи із цінової доступності курятини у порівнянні з іншими видами м’яса, та підсумками минулого року.

“Якщо роздрібна ціна м’яса птиці (тушки) у грудні 2017 року становила в середньому 53,91 грн/кг, то свинина з кісткою (відруби стегна) коштувала 93,00 грн/кг, а свинина без кістки – 113,46 грн/кг", - поінформувала старший науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Світлана Пашко.

У середньому яловичина і свинина були дорожчі за м’ясо курей в тушках в 1,7-2,2 разу. Такий ціновий розрив і зумовив збільшення споживання м’яса птиці, наголосила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дієтологи розповіли, яке м'ясо найкорисніше

За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, при існуючому рівні конкурентоспроможності структура споживання м’яса буде зберігатися й у 2018 році. Тобто частка м’яса птиці і надалі займатиме близько половини у м’ясному раціоні українців.

"При цьому споживання яловичини та свинини може зменшуватися. Серед основних причин – існуючі тенденції скорочення поголів’я великої рогатої худоби, часті спалахи вірусу африканської чуми свиней, а також цінові тренди в Україні та низька купівельна спроможність населення", - зауважила С.Пашко.

Нагадаємо, світовий ринок курячого м'яса розвивається досить динамічно. У структурі виробництва м'яса, птиця впевнено займає лідируючу позицію, обігнавши свинину і яловичину. Про це свідчать дані січневої збірки 2018 року "Тварини по всьому світу - факти і цифри", опубліковані Федеральним статистичним відомством Німеччини.

Раніше УНН повідомляв, що за даними Держстату, попри зростання цін на продукти у минулому році, курка була найдешевшим м’ясом. За оцінкою експертів, подорожчання курки відбулось в межах зростання цін на елементи її собівартості, зокрема палива, електроенергії, кормів і таке інше. 

Українські Національні Новини

Політика