initsiatyvy-danyla-hetmantseva-zi-zbilshennia-podatkiv-mozhna-nazvaty-tyskom-na-biznes-ekspert

Ініціативи Данила Гетманцева зі збільшення податків можна назвати тиском на бізнес – експерт

 • 56408 переглядiв

Політолог Віктор Бобиренко вважає пропозиції голови податкового комітету ВР Данила Гетманцева щодо нових податків формою тиску на бізнес. Експерт наголошує, що в умовах війни будь-який тиск на бізнес є злочином.

Пропозиції голови податкового комітету ВР Данила Гетманцева ввести нові податки, збільшити фінансове навантаження на приватних підприємців є своєрідною формою тиску на бізнес. Таку думку озвучив політолог Віктор Бобиренко в коментарі УНН.

За його словами, форми тиску на бізнес можуть бути різними, і вчиняють його не тільки депутати.

На бізнес сьогодні намагаються чинити тиск по різному. В тому числі через нормативні акти. Ми весь час чуємо, зокрема, від Данила Гетманцева про введення додаткових податків, про те що ФОПів будуть переводити на інше оподаткування. Це теж можна вважати тиском. Ну і безпосередньо тиск відбувається на місцях – через державні якісь структури. Ну, наприклад, з постачанням газу – на це бізнес дуже жаліється. Вимагають передоплату або вимагають вибирати газ по квотам минулих років. Бізнес відповідає – дякую, нам це не потрібно, а у відповідь – ви заплатіть, а потім побачимо. Є тиск по типу кейса Миколи Тищенка, коли умовно воюють з кол-центрами, але принцип такий: або будете заносити мені, або я буду боротися із вами

 - зазначив Бобиренко.

Експерт додав, що також є різні схеми тиску на бізнес через розподіл підрядів, зокрема через роботи з відновлення об’єктів. Зазначив, що в умовах війни будь-який тиск на бізнес – це злочин.

Не можна тиснути на бізнес, важливо не робити цього. Але ж вони не можуть – таке враження, що хтось як в останній день живе і наживається. Тиск - це дорівнює заробити або пощипати. Це деструкція. В умовах війни це злочин

- підсумував політолог.

Додатково

У червні Верховна Рада України ухвалила в цілому скандальний законопроєкт голови податкового комітету парламенту Данила Гетманцева про "клуб білого бізнесу". Документ розкритикували як колеги Гетманцева по парламенту, так і експерти. Навіть у юридичних висновках було вказано, що він не відповідає законодавству України.

На думку експертів, цей законопроєкт має на меті розділити підприємців та підірвати їхні зусилля щодо податкової реформи.

У коментарях УНН економічні експерти вказували також, що документ порушує Конституцію України та створює дискримінаційні умови у бізнес-середовищі.

Про те, що законопроєкт Гетманцева містить дискримінаційні норми і має корупційні ризики йдеться і у висновку аналітиків Спілки українських підприємців.

Бізнес-омбудсмен Роман Ващук також заявив про те, що законопроєкт про "клуб білого бізнесу" дискримінаційний.

Популярні

Новини по темі

У Львові маршрутка знесла електроопору: є потерпілі

 • 8774 переглядiв