humanitarnyi-shtab-imeni-hroismana-khto-zaviduie-finansamy

Гуманітарний штаб імені Гройсмана: хто завідує фінансами?

 • 519065 переглядiв

Одним з членів гуманітарного штабу є перший заступник голови Вінницької облради Володимир Кістіон. До облради він потрапив від УСГ. Його трудовий шлях та кар’єрний ріст нерозривно пов’язані з Гройсманом.

З кінця березня минулого року у Вінницькій області діє так званий Міжрегіональний гуманітарний координаційний штаб. Структура із незрозумілим статусом та повноваженнями, але з досить цікавими фігурами у його складі.

Створений штаб був спільним розпорядження мера Вінниці Сергія Моргунова та голови Вінницької обласної ради В’ячеслава Соколового – членами партії "Українська стратегія Гройсмана" (УСГ). Тож, нема нічого дивного, що очолити його вони запропонували експрем’єр-міністру України і своєму партійному босу – Володимиру Гройсману.

Але і без Володимира Борисовича у цьому штабі вистачає цікавих, а подекуди, можна сказати, навіть одіозних персонажів.

Від водоканалу до Кабміну

Одним з членів гуманітарного штабу є перший заступник голови Вінницької облради Володимир Кістіон. До облради він потрапив від УСГ. Його трудовий шлях та кар’єрний ріст нерозривно пов’язані з Гройсманом.

У 2001 році Кістіон очолив комунальне підприємство "Вінницяоблводоканал".

У 2008 році став заступником мера Вінниці Гройсмана, у 2011 – першим заступником.

У жовтні 2014 року Кістіона призначили першим заступником міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

Після того, як Гройсман став головою Верховної Ради, Кістіон перейшов на роботу в Управління справами Апарату ВР.

Вершина кар’єри - віце-прем’єр-міністр, відповідальний за енергетику, екологію і використання надр. Цю посаду Кістіон отримав у квітні 2016, коли все той же Гройсман очолив уряд.

За даними порталу "Слово і Діло" Кістіон при заході на посаду дав 33 обіцянки з яких виконав лише 7, а 10 відверто провалив. Були у нього, мабуть, більш важливіші справи, ніж державницькі.

У липні 2019 року в СБУ повідомили, що "виявили та задокументували механізм привласнення коштів державного та місцевих бюджетів чиновниками комунальних підприємств Вінницької області, організований одним з віце-прем’єр-міністрів України". За інформацією ЗМІ, схема виглядала наступним чином: у тендері на будівництво або реконструкцію об’єктів перемагала своя фірма, якій перераховувалися гроші. Але роботи на об’єктах здійснювали комунальні підприємства силами своїх працівників. Тим часом своя фірма наймала на роботу фіктивних робітників, купувала неіснуючі будівельні матеріали, а кошти осідали в кишенях організаторів схеми. Зокрема йдеться про ТОВ "Мікс Лайт", власником якого до серпня 2018 року був син Володимира Кістіона – Дмитро. Цікаво, що ця фірма також мала юридичну адресу у приміщенні, частина якого була на балансі вінницького водоканалу.

 Прізвище віце-прем’єра офіційно не озвучували, а сам Кістіон усі звинувачення на свою адресу відкинув.

"Це не що інше, на мою думку, як політичне замовлення, до якого залучені ще призначені колишнім президентом Петром Порошенком кадри Служби Безпеки України. Бо жодних проваджень щодо мене не проводилося!!!" - заявив тоді Кістіон.

Та погодьтеся дивно – фірми паразитують на тендерах у Вінниці, син Кістіона деякий час очолює одну з них, СБУ каже про причетність віце-прем’єра, але сам Кістон-старший заявляє, що то не він. А хто ж тоді? В уряді Гройсмана, крім Кістіона було ще 5 віце-прем’єрів, виходить Кістіон-молодший домовився з кимось із них? І за сприяння когось із них фірми у Вінниці зловживали на тендерах?

Маєток на землі водія

Але привернути до себе увагу Володимир Кістіон встиг ще до цього прикрого випадку. Коли Кістіон керував вінницьким водоканалом, землі цього комунального підприємства почали відавати під приватну забудову. Десять соток землі отримав водій нашого фігуранта - Юрій Пиндик. А елітний маєток з басейном побудував Кістіон, і записав на свого сина.

 Цікаво, що ані землі, ані будинку у декларації Кістіона не було.

"На запитання про походження коштів на зведення такого маєтку, у віце-прем’єра також знайшлося пояснення – будував на дві родини: "Значить, будинок будував я – ну, тому що він (син – ред.) одружений був, ми з сватом будували".

Те, що він жив у цьому будинку, новий урядовець не спростовує. Говорить, що не вносив його у свою декларацію, як майно у тимчасовому користуванні, бо син йому просто "дозволяв" там жити на вихідних.

Отже, землю новий український віце-прем'єр не декларував, бо вона оформлена на водія, а будинок не декларував, бо він оформлений на сина. Дуже зручно, якби все таємне рано чи пізно не ставало явним", - йшлося у розслідуванні Радіо Свобода від 22 квітня 2016 року.

"Відзначився" Кістіон і своєю роботою в апараті ВР. Після того як вони з Гройсманом пішли в уряд, депутати ще довго не могли зрозуміти, на які комп’ютери у Раді витратили майже 75 мільйонів гривень. А також підозрювали, що видатки на автобазу та їдальню українського парламенту суттєво завищені.  

Здавалося б, яке відношення до гуманітарної діяльності може мати людина з таким "послужним" списком? Відповідь проста – правильний розподіл залучених коштів, який можна доручити виключно довіреній особі. Пан Кістіон для Володимира Гройсман свій і перевірений справами та часом.  

Лілія Подоляк

Публікації

    Популярні

    Новини по темі

    Гуманітарний штаб імені Гройсмана: хто завідує фінансами?

     • 519065 переглядiв

    Кривий Ріг зазнав ракетного удару: що відомо

     • 38761 переглядiв