hrupa-ekspertiv-poperedzhaie-shcho-mist-do-nato-dlia-ukrainy-mozhe-buty-nebezpechnym-politico

Група експертів попереджає, що "міст до НАТО" може бути небезпечним для України - Politico

 • 19776 переглядiв

Десятки експертів із зовнішньої політики в середу у листі закликали членів НАТО уникати просування питання про членство України на саміті країн Альянсу, який відбудеться наступного тижня. Вони вважають, що  "міст до НАТО"  поставить під загрозу США і союзників і призведе до розриву коаліції.  Зі змістом листа експертів ознайомилося Politico, передає УНН

Деталі 

Як стверджує група експертів, якщо Україну буде прийнято в НАТО, напад росії на Україну в майбутньому приведе в дію статтю 5 НАТО, яка закликає союзників захищати члена, який зазнав нападу.

Зазначається, що Аргумент щодо статті 5 є поширеним серед тих, хто виступає проти членства України в НАТО. Втім така публічна позиція більше ніж 60 аналітиків дає змогу подивитись  на аргументи, які, ймовірно, лунатимуть під час триденного саміту, що розпочнеться 9 липня. 

"Що ближче НАТО до обіцянки, що Україна приєднається до Альянсу після закінчення війни, то більший стимул для росії продовжувати війну", - ідеться в листі, отриманому Politico. Також там зазначається, що "з викликами, які кидає росія, можна впоратися і без вступу України до НАТО".

В документі йдеться, що просування України до членства в НАТО може призвести до зворотного результату, "перетворивши Україну на місце затяжних розбірок між двома провідними ядерними державами світу" і зігравши на руку російському диктатору  володимиру путіну. 

Зеленський розповів, чи обговорюється вступ України до НАТО за "німецькою моделлю"04.07.24, 13:28

Організаторами листа виступили президент Американського інституту економічних досліджень Вільям Ругер і старший науковий співробітник Фонду Карнегі за міжнародний мир Стівен Вертхайм. 

Інші аналітики, як зазначається, з цим не згодні. Минулого тижня дослідники RAND Corp. написали, що союзники виграють, якщо на саміті запропонують Україні ясність щодо умов її майбутнього членства. Атлантична рада також наполягає на членстві України в НАТО, стверджуючи, що це доведе Києву, що підтримка Заходу не ослабне.

У сьогоднішній статті в журналі Foreign Affairs генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг не став прямо говорити про членство України, але згадав про майбутнє Києва в Альянсі та про занепокоєння з цього приводу: "Ми хочемо дати зрозуміти, що ми в цій справі надовго. .... Посилення нашої підтримки не робить НАТО стороною в цьому конфлікті".

Доповнення 

Як заявив заступник помічника держсекретаря США у справах Європи та Євразії Дуглас Джонс,  НАТО запропонує Україні "конкретні шляхи" для прискорення її майбутнього членства в Північноатлантичному альянсі під час саміту наступного тижня у Вашингтоні. 

Зеленський: запрошення України в НАТО стане знаком, що ніхто не боїться путіна і всі впевнені в лідерстві Америки04.07.24, 13:12

Популярні

Новини по темі

У нас стоїть 14 не укомплектованих бригад – Зеленський

 • 31629 переглядiв

У Києві через спеку знову обмежено рух вантажівок

 • 30347 переглядiв