ukenru
golubovska-rozpovila-yak-chotiri-razi-zminyuvalasya-klinichna-kartina-covid-19

Голубовська розповіла, як чотири рази змінювалася клінічна картина COVID-19

 • 14826 переглядiв

КИЇВ. 15 січня. УНН. З березня 2020 року клінічна картина захворюваності на COVID-19 змінювалася чотири рази. Про це сказала заслужена лікар України, головний інфекціоніст України Ольга Голубовська в ефірі телеканалу 112, передає УНН.

"З березня місяця десь уже вчетверте, напевно, така помітна зміна клінічної картини. Ось ми, клініцисти, бачимо іншу клінічну картину зараз, ніж бачили її в березні місяці... Якщо в березні місяці надходили, ми тоді госпіталізували хворих молодих, з легким перебігом захворювання, ми не знали, що з цим робити. Бачили ось ці пневмонії всі, коли бігали робити КТ, зараз трошки заспокоїлись... Смертність була така, помірна, в більш вікових групах. Це був березень-квітень. З червня місяця ми спостерігаємо різке зростання захворюваності. У нас клініки знаходилися в колапсі в червні місяці. У нас на реанімаційних ліжках лежало в два рази більше людей, ніж цих ліжок", - сказала Ольга Голубовська.

За її словами, тоді стали у величезних кількостях вмирати люди похилого віку.

"Потім липень-серпень, трошки така клінічна картина пом'якшала. Стало захворювань начебто і не менше, але вони були більш-менш не важкі. З вересня місяця зростання, знову бурхливе зростання з величезною кількістю важких форм. Знову ми в колапсі знаходимося, такому важкому, і стали з'являтися так звані, ми їх називаємо "завислі пацієнти". Яких ми витягуємо з гострого періоду, а вони потім тривалий час вимагають респіраторної підтримки, і ось це величезна проблема. І зараз, з середини грудня, кількість хворих зменшується, але кількість хворих, які потребують реанімації, але в меншому ступені. Тобто, кількість важких форм на сьогоднішній день більше, але, слава Богу, це на тлі загального зниження захворюваності, хоч це легше", - додала інфекціоніст.

Нагадаємо, протокол лікування від COVID-19 оновлювався вже 6 разів.

В Україні на 8 годину 15 січня зафіксовано вже 1,146 млн випадків коронавірусної хвороби COVID-19, добовий приріст, за 14 січня - понад 8 тисяч, зростання четверту добу поспіль. При цьому з початку тижня за добу людей одужує більше, ніж захворіло.

Українські Національні Новини

Суспільство