ukenru
golubovska-potribno-gotuvati-klinichni-bazi-ya-ne-bachu-zhodnoyi-prichini-chomu-b-shtam-delta-do-nas-ne-priyshov

Голубовська: потрібно готувати клінічні бази - я не бачу жодної причини, чому б штам "Дельта" до нас не прийшов

 • 255880 переглядiв

КИЇВ. 2 липня. УНН. Потрібно готувати клінічні бази і вакцинуватися - немає підстав вважати, що "Дельта"-штам коронавірусу не прийде в Україну. Про це в коментарі УНН розповіла заслужений лікар, головний інфекціоніст Ольга Голубовська, яка фактично виявила перші офіційно підтверджені випадки штаму "Дельта" в Україні.

Чи рятує вакцинація від штаму "Дельта"

Ми попросили Ольгу Голубовську оцінити ситуацію, що виникла в Ізраїлі, де була провакцинована велика частина населення і 15 червня скасований масковий режим. Але після інформації про "Дельту" і осередкові спалахи вірусу влада країни вже 25 червня згорнула всі карантинні пом'якшення і повернула маски. Чи говорить це про неефективність вакцини?

"Не зовсім так. Я вже давно говорила, і ви знаєте мою точку зору. Вакцина від ковіду, як і від багатьох інших інфекційних респіраторних захворювань, вона має значення для індивідуального захисту, а не для запобігання глобальній пандемії. Для глобального запобігання різним інфекційним хворобам існують різні підходи. І вакцинація - один з цих підходів. У принципі, Ізраїль дуже грамотно підійшов, що крім вакцинації, пам'ятаєте, вводив жорсткі локдауни, й інші жорсткі обмежувальні заходи, а зараз з'явилися мутовані штами які вислизають як і від вакцинального, так і від природного імунітету, отриманого від хвороби. Але вакцинація, як і природний імунітет, все-таки має на меті запобігання важким формам захворювання", - пояснила медик.

Про важливість своєчасної вакцинації

Голубовська акцентує, що вакцинуватися краще зараз, коли рівень захворюваності пішов на спад.

"У нас зараз рівень вакцинації населення досить низький, але тим не менш захворювання наближається до показників, яких не було з моменту появи у нас перших випадків захворювання. Тому що це циклічний процес. Зараз нас напружує дійсно, коли "Дельта"-штам цей прийде - я не бачу поки жодної причини, чому б він до нас не прийшов, якщо всі країни в цьому задіяні, - тому я і кажу, що зараз тим, хто не має імунітету, краще скористатися ситуацією і вакцинуватися, тому що, коли люди вакцинуються в період швидкого зростання і величезної кількості захворілих, - вони себе піддають додатковому ризику зараження", - пояснила медик.

Саме тому, за словами Голубовської, часто доводиться чути, як захворіла буквально днями вакцинована людина.

"Тому що навколо неї дуже багато людей, які інфіковані, і вона піддається більшому ризику зараження. До речі, вакциновані люди теж повинні розуміти, що вони щонайменше впродовж найближчого тижня повинні себе максимально захищати від зайвих контактів, надягати маски і все таке - бо вони уразливі. Людина після вакцинації входить в інфекційний процес певний", - пояснила інфекціоніст.

Голубовська наполягає на важливості вакцинації, адже вона дає не лише антитіла (питання про стійкість, яке ще відкрите), а формує Т-клітинний імунітет, який триває близько двох років.

Про "Дельту" і прогноз для України

Лікар зазначає, що останніми роками в Україні експертна думка владою далеко не завжди враховується. А прогнози експертів у питанні поширення інфекцій вкрай важливі - адже накрити хвилею епідемії може за ніч.

"І я на це все дивлюся, як на королівство кривих дзеркал, тому що в інфекційній патології важливий прогноз. І повинен бути всеосяжним. Нехай він краще не збудеться, але розглядаються різні сценарії, як у протидії, так і в лікуванні в новому якомусь, якщо щось виникне. Я вам наведу такий приклад: усі штами коронавірусу - ви знаєте, CDC, американці, розділили на: штами, що викликають інтерес - це ті штами, які періодично виникають, їх багато циркулює, але вони не викликають ні важчі форми, ні поширюються швидше, ніж інші штами. Потім - штами, що викликають занепокоєння - так, 15 червня цього року CDC внесло "Дельта"-штам, за яким вони спостерігали півтора місяці, до списку штамів, що викликають занепокоєння. Це штами, які вислизають від імунітету, як вакцинального, так і природного, і набагато інтенсивніше передаються. Це означає, що потрібно готувати клінічні бази, тому що ви пам'ятаєте, як все швидко розвивається. З сьогодні на завтра - немає коли думати. Зараз все добре, а буквально за ніч, грубо кажучи, може накрити. Я, коли читаю лекції студентам, завжди кажу: при інфекційних захворюваннях можна заснути, а прокинутися вже в зовсім іншій життєвій парадигмі. І ці штами, які можуть вислизати від діагностичних тест-систем і трішки стійкіші до нашого лікування, гірше відповідають на терапію", - розповіла Голубовська.

Про потенційну загрозу нових штамів

Медик також зазначила, що американські експерти CDC виділяють групу небезпечних штамів. "Їх ще немає в природі, але група вже виділена, тому що вони дуже сильно моніторять. І якщо ці штами, не дай Бог, з'являться, це буде вже зовсім інша парадигма, про яку я кажу. Ці штами, повністю резистентні до терапії, викликають дуже велику летальність, і так далі. Їх ще немає, але група виділена, і експерти думають про це. Ось так живе весь світ. Експерти для чого потрібні? Для аналізу, завдяки пласту знань своїх, завдяки досвіду. Ось експерти збираються, прогнозують, тактичні кроки розробляють і стратегічні, на майбутнє. А у нас же зараз нічого не можна сказати. Тільки якщо ВООЗ або CDC напише, ми тоді щось там можемо. Більше ми свого голосу ніде не маємо. Уже й голосів, власне, не залишилося, епідеміологів знищили. І ви подивіться, які труднощі у нас були в лікуванні, при чому це просто безпрецедентна ситуація, коли експертам забороняли лікувати хворих, які вмирали, так, як належить це робити. І це вже проблема глобальна, ви знаєте, що американці - відома Вірджинська школа пульмонології та невідкладної терапії: її керівник, реаніматолог, Пол Марік з колегами - об'єдналися в альянс передової боротьби з коронавірусною інфекцією, щоб протидіяти цьому всьому кошмару. І у них це вийшло, і я вважаю, що їх протокол просто врятував у тому числі й пів України. Я образно це кажу, і я особисто Полу Маріку це теж казала. Бачите, як такий вірус невидимий розкрив всю недосконалість сьогоднішнього світоустрою. Але коли йдеться про людське життя, то тут, і я повністю згодна з Полом Маріком, неприйнятна жодна неправда і відверта брехня", - резюмувала лікар.

Українські Національні Новини

Здоров'я