ukenru
golomsha-pro-ponovlennya-shevchuka-mekhanizmu-vikonannya-rishennya-nemaye-bo-mova-pro-vibornu-posadu

Голомша про "поновлення" Шевчука: механізму виконання рішення немає, бо мова про виборну посаду

 • 18851 переглядiв

КИЇВ. 23 жовтня. УНН. Рішення Окружного адмінсуду Києва (ОАСК) про поновлення Станіслава Шевчука на посаді голови Конституційного суду України виконати не можливо, бо така посада, по-перше, є виборною, а по-друге, процедура такого "поновлення" в законі не прописана. Ба більше, висновки комісії, на підставі яких Шевчука було усунуто з посади, мають бути передані до ГПУ. Про це у коментарі УНН розповів експерший заступник Генерального прокурора Микола Голомша.

“Що стосується рішення суду (ОАСК - ред.). Якби це було призначення, (Шевчука головою КСУ - ред.), то звісно, що керівник, який звільняв людину, або посадовець, зобов'язаний би був виконати рішення суду, поновити на роботі і виплатити гроші за час вимушеного прогулу. Але в КС голова - це виборна посада, а вибори в КС вже пройшли.

Конституційний суд надає повноваження своєму голові тільки шляхом обрання. Тобто, повноважень людина набуває лише шляхом обрання на цю посаду. Тож, він (Шевчук - ред.) може претендувати на такий пост тільки після того, як буде виконана ним відповідна процедура - отримання ним суддівських повноважень, обрання його суддею КС, і лише тоді він може претендувати на пост голови суду на загальних підставах.

Я думаю, що лише так, бо ця процедура (поновлення голови КСУ - ред.) у законі не прописана”, - зазначив Голомша.

Крім того, він зауважив на тому, що за часів Шевчука робота КС була значно політизована.

“І не тільки політизація (стала підставою усунення Шевчука - ред.), там були зловживання і перевищення влади. І в цій частині я б радив КС передати висновки до ГПУ. Я думаю, що КС саме так і повинен зробити, коли вбачаються ознаки злочину. Вони зобов'язані передати це до відповідного органу розслідування для того, щоб було розслідувано дані епізоди.

Там же він (Шевчук - ред.) і помічників різних, радників призначав собі, які фактично не були в структурі, і в КС не було передбачено таких посад”, - додав Голомша.

Юрист не виключив, що рішення ОАСК про поновлення Шевчука буде оскаржено в апеляційному порядку.

“Дане питання може бути врегульоване ще через апеляцію, бо це ж є колективне рішення. Ну як можна зобов'язати колектив на виборну посаду зобов'язати проголосувати й обрати когось головою КС? Чи будемо тоді говорити, що ви незаконно або не так підняли руки? Крапка у цьому питанні (поновлення на посаді - ред.) не стоїть”, - резюмував правник.

Нагадаємо, Шевчука було усунуто з посади судді КСУ шляхом таємного голосування і після невтішних висновків Комісії з регламенту. Судді КСУ висловили недовіру своєму екскерівнику, а ДБР за фактом можливого зловживання Шевчуком владою відкрило кримінальне провадження.

Рішення про "поновлення" Шевчука на посаду 11 жовтня виніс ОАСК. Суддя Андрій Федорчук ухвалив його одноосібно, попри клопотання сторони захисту розглядати справу у складі суддівської трійки.

15 та 16 жовтня Шевчук вже намагався потрапити до приміщення КСУ.

Правники переконують, що механізму виконання рішення Федорчука не існує, оскільки, з юридичної точки зору, воно "нікчемне". 

Українські Національні Новини

Політика