ukenru
gensek-oon-zaklikav-uryadi-dati-mozhlivist-morskim-ekipazham-povernutisya-na-batkivschinu

Генсек ООН закликав уряди дати можливість морським екіпажам повернутися на батьківщину

 • 18443 переглядiв

КИЇВ. 13 червня. УНН. Сотні тисяч моряків і раніше не можуть покинути свої судна через заходи щодо стримування поширення COVID-19. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав уряди негайно включити моряків в категорію "ключових працівників" і вжити всіх можливих заходів для спрощення процедури зміни екіпажів. Про це повідомляє УНН з посиланням на пресслужбу ООН.

"Генеральний секретар стурбований зростанням гуманітарних труднощів і проблем в сфері безпеки, з яким стикаються моряки в усьому світі. В результаті обмежень на поїздки, пов'язані з COVID-19, сотні тисяч з двох мільйонів моряків світу знаходяться в морі протягом ось уже кількох місяців", - йдеться в заяві, з якою від імені глави ООН виступив його прессекретар.

Повідомляється, що деякі працівники судноплавної галузі не бачили суши і своїх рідних уже майже 15 місяців, а такий тривалий термін перебування на судах заборонений міжнародними конвенціями. Однак роботодавці не хочуть міняти екіпажі, в тому числі прагнучи уникнути двотижневого карантину для нової зміни.

"Багато з тих, хто перебуває на борту, повинні були завершити свою роботу понад чотири місяці тому, але через пандемію COVID-19 їх контракти були продовжені. У багатьох виникають проблеми з психічним здоров'ям. Деякі страждають і від фізичної перевтоми. Все це погано позначається на їх здатності дотримуватися заходів безпеки під час виконання своїх обов'язків", - йдеться в заяві ООН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Франції спалахнула пожежа на атомному підводному човні

Ще більше місяця тому Міжнародна організація праці виступила із заявою про тяжке становище моряків, яким було заборонено залишати судна. Однак, як повідомляється, c тих пір майже нічого не змінилося, а ситуація продовжує погіршуватися з кожним днем.

"На судноплавство припадає понад 80% світової торгівлі. Кораблі перевозять товари першої необхідності, в тому числі продукти харчування та інші основні товари, які мають вирішальне значення для боротьби з COVID-19 і відновлення після пандемії. Ця триваюча криза матиме прямі наслідки для судноплавної галузі. Світ не міг би функціонувати без роботи моряків, але про їхній внесок мало хто знає. Вони заслуговують набагато більшої підтримки і в звичайний час, а тим більше зараз", - підкреслив глава ООН.

Додамо, що Міжнародна організація праці та Міжнародна морська організація спільно з Міжнародною палатою судноплавства і Міжнародною федерацією транспортників розробили протоколи зміни екіпажів в період пандемії.

Генсек закликав всі уряди в терміновому порядку взяти їх на озброєння і дати можливість морякам, що знаходяться на суднах, повернутися на батьківщину, репатріюватися, а їх зміні - прибути на судна.

Раніше УНН писав, що у світі утримують понад 370 українських моряків.

Українські Національні Новини

Новини Світу