ukenru
gensek-oon-sogodni-maye-rozkriti-detali-peregovoriv-schodo-eksportu-ukrayinskogo-zerna

Генсек ООН сьогодні має розкрити деталі переговорів щодо експорту українського зерна

 • 112206 переглядiв

КИЇВ. 18 травня. УНН. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, як очікується, у середу публічно оголосить про те, що веде переговори з росією, Україною, Туреччиною, США та ЄС, спрямовані на відновлення постачання українського зерна та відновлення експорту добрив із росії та білорусі, з посиланням на представників ООН повідомляє Reuters, пише УНН.

Деталі

Відвідавши Москву та Київ наприкінці минулого місяця, Гутерріш пообіцяв допомогти повернути на світові ринки сільськогосподарську продукцію України, а також продукти харчування та добрива з росії та білорусі, попри війну.

Очікується, що Гутерріш обговорить свою ініціативу на міністерській зустрічі "Глобальний заклик до дій у галузі продовольчої безпеки", організованої Держсекретарем США Ентоні Блінкеном в Організації Об'єднаних Націй у Нью-Йорку пізніше у середу, 18 травня. Блінкен також головуватиме на засіданні Ради безпеки ООН з конфліктів та продовольчої безпеки у четвер, 19 травня.

Сполучені Штати підтримують зусилля Гутерріша щодо відновлення експорту українського зерна, заявила посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд у понеділок.

Раніше 

The Wall Street Journal повідомив, що Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш пропонує послабити західні санкції щодо експорту калію з росії та білорусі для розблокування експорту з України продовольства, щоб запобігти його нестачі у деяких країнах.

Доповнення

На росію та Україну разом припадає майже третина світових постачань пшениці. Україна також є великим експортером кукурудзи, ячменю, соняшникової та рапсової олії, у той час як на росію та білорусь, які підтримали москву у її війні з Україною, припадає понад 40% світового експорту калійних добрив.

Війна в Україні призвела до стрімкого зростання світових цін на зерно, олію, паливо та добрива, і Гутерріш попередив, що це посилить продовольчу, енергетичну та економічну кризи в бідних країнах.

Гутерріш сказав, що 36 країн розраховують на росію та Україну, на яких припадає більш ніж половина їхнього імпорту пшениці, зокрема деякі з найбідніших і найуразливіших країн світу, включаючи Ліван, Сирію, Ємен, Сомалі та Демократичну Республіку Конго.

Україна, великий виробник сільськогосподарської продукції, раніше експортувала більшу частину своєї продукції через морські порти, але після вторгнення росії 24 лютого вона була змушена експортувати її залізницею через західний кордон або через невеликі річкові порти на Дунаї.

Українські Національні Новини

Економіка