ft-ukraina-poperedzhaie-pro-mozhlyvi-zatrymky-pensii-i-zarplat-bez-dopomohy-zakhodu

FT: Україна попереджає про можливі затримки пенсій і зарплат без допомоги Заходу

 • 25408 переглядiв

Україна ризикує затримати виплати державним службовцям і пенсіонерам без життєво важливої іноземної допомоги; їй необхідно 37 мільярдів доларів у 2023 році. Затримки фінансування з боку ЄС і США загрожують відновленню та стабільності України.

Україні, можливо, доведеться відкласти виплати державним службовцям і пенсійні виплати мільйонам своїх громадян, якщо ЄС і США не нададуть обіцяну фінансову допомогу на початку наступного року, з посиланням на віце-прем'єр-міністра - міністра економіки України Юлію Свириденко повідомляє Financial Times, пише УНН.

Деталі

Юлія Свириденко, як зазначено, заявила, що дефіцит зовнішньої підтримки поверне українську економіку в режим "виживання" після того, як вона почала відновлення у 2023 році, водночас зростання валового внутрішнього продукту оцінюється МВФ у 4,5 відсотка.

"Підтримка партнерів вкрай важлива, - сказала Свириденко. - Нам це потрібно терміново".

Як повідомляється, наступного року країні знадобиться зовнішня підтримка обсягом 37 мільярдів доларів.

Запит на фінансування обсягом 60 мільярдів доларів з боку адміністрації президента США Джо Байдена залишається в глухому куті в Конгресі, у той час, як на запропонований чотирирічний пакет підтримки ЄС обсягом 50 мільярдів євро було накладено вето Угорщиною в цьому місяці. Лідери ЄС знову зустрінуться 1 лютого, щоб спробувати подолати опір Угорщини, але вони також розробляють альтернативні плани щодо направлення 20 мільярдів євро Україні в обхід Будапешта.

Свириденко висловила сподівання, що ЄС схвалить підтримку в лютому і надасть кошти до кінця березня. Але вона також сказала, що цього буде недостатньо.

Україна, як зазначено, намагається заощадити гроші та змінити пріоритети витрат з вересня, коли західна підтримка почала слабшати. Але країна вже стикається з дефіцитом, сказала міністр. Близько 5 мільярдів доларів у вигляді виплат від міжнародних донорів і кредиторів у грудні "буде недостатньо" для покриття потреб у витратах.

Украина получила в декабре 5 млрд долл. внешнего финансирования27.12.2023, 13:59

Свириденко заявила, що Україна приділятиме пріоритетну увагу обороні та обслуговуванню боргу, а це означає, що "існує величезний ризик недофінансування певних соціальних секторів".

"За її словами, Києву, можливо, доведеться затримати виплату заробітної плати для 500 тисяч державних службовців і 1,4 мільйона вчителів, а також виплати 10 мільйонам пенсіонерів, якщо іноземна допомога не надійде", - зазначає видання.

Деякі західні чиновники, як зазначено, кажуть, що Україна зможе протриматися кілька місяців завдяки внутрішнім запозиченням або монетарному фінансуванню з боку центрального банку, але це може спровокувати інфляцію і підірвати фінансову стабільність.

Глибоке скорочення державних видатків або зростаюча інфляція можуть підірвати економіку України та послабити її податкову базу, що зробить країну ще більш залежною від іноземної підтримки. За словами Свириденко, за перші 11 місяців 2023 року Київ зібрав податків на 4,4 млрд дол. більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Міністр зазначила, що запропонований ЄС механізм фінансування в 50 млрд євро включає в себе 8 млрд євро гарантій розподілу ризиків, за допомогою яких Київ мав намір залучити 30 млрд євро приватних інвестицій в економіку.

"Це не просто зберігає макроекономічну стабільність, а й створює передумови для відновлення економіки та повернення українців", - сказала Свириденко.

Стійке відновлення необхідне, щоб спонукати українських біженців повернутися додому і ще більше прискорити економічне зростання, сказала Свириденко. Хоча рівень безробіття оцінюють у 18,9 відсотка, Україна потерпає від нестачі робочої сили в багатьох секторах, пише видання.

Що стосується експорту, то Україна вже отримала економічний зиск від прориву російської блокади Чорного моря і роботи українського судноплавного коридору. За словами Свириденко, у листопаді поставки зросли на 70% порівняно з попереднім місяцем. Але вона, як повідомляється, закликала надати більше західного обладнання ППО для подальшого захисту маршруту.

Вона також закликала новий уряд у Варшаві припинити блокаду польських перевізників на кордоні, які протестують проти того, що вони називають несправедливою конкуренцією з боку українських водіїв. Українські експортери втратили 160 млн дол. через польські протести, а збитки імпортерів становили 700 млн дол., зазначає видання.

ЕС готовит "план Б" на 20 млрд евро для помощи Украине в обход Венгрии - FT27.12.2023, 12:58

Юлія Шрамко

Економіка

    Популярні

    Новини по темі