ft-ssha-ta-yevropa-namahaiutsia-zapobihty-viini-na-blyzkomu-skhodi-pislia-vbyvstva-lidera-khamasu

FT: США та Європа намагаються запобігти війні на Близькому Сході після вбивства лідера ХАМАСу

 • 11060 переглядiв

Європейські та американські дипломати ведуть термінові переговори на Близькому Сході після вбивства лідера ХАМАС Ісмаїла Ганії. Мета - запобігти подальшій ескалації та новій повномасштабній війні в регіоні.

Європейські та американські дипломати ведуть термінові переговори на Близькому Сході, аби не допустити подальшої ескалації, яка виллється у нову повномасштабну війну. Про це з посиланням на власні джерела пише Financial Times, передає УНН.

Деталі

Зокрема, в Тегерані перемовини щодо загибелі лідера ХАМАСу Ісмаїла Ганії провів заступник голови зовнішньополітичної служби ЄС Енріке Мора. Своєю чергою, його колега головний представник Білого дому на Близькому Сході Бретт Макгерк - проводив переговори в Саудівській Аравії.

Дипломати прагнуть вмовити Тегеран не відповідати на вбивство Ганії, або ж обмежитися "символічними діями", після того, як ізраїльські дипломати повідомили, що їхні військові не планують подальших операцій.

Окрім цього, адміністрація президента США Джо Байдена 31 липня провела термінові консультації з Ізраїлем та іншими союзниками, щоб спробувати відвести всі сторони від межі конфлікту.

У Financial Times кажуть, що атака в Тегерані лише посилила занепокоєння американських посадовців тим, що будь-яка відповідь може призвести до великого регіонального конфлікту.

Армія оборони Ізраїлю заявила про ліквідацію глави військового крила ХАМАС в Газі01.08.24, 12:30

Доповнення

Разом із цим, координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки США Джон Кірбі заявив, що у Вашингтоні впевнені, що можна уникнути ескалації.

Ми не віримо, що ескалація є неминучою, і немає жодних ознак того, що ескалація неминуча

- переконаний Кірбі. 

А втім, нинішні та колишні чиновники США у розмові з FT сказали, що подальший розвиток конфлікту може залежати більше від розрахунків Тегерана, ніж Ізраїлю.

Остін пообіцяв, що у разі нападу Ірану США захищатимуть Ізраїль31.07.24, 16:05

Здатність Вашингтона формувати події, ймовірно, буде досить обмеженою. У найближчій перспективі реакція Ірану, "Хізболли" та ХАМАС на смерть Шукра та Ханійе збільшить ймовірність регіональної війни або повернення до нападів "око за око"

- попередив директор Scowcroft Middle East Security Initiative Атлантичної ради Джонатан Панікофф.

Нагадаємо

В середу, 31 липня, в Ірані під час авіаудару був убитий один із лідерів палестинського бойового угруповання ХАМАС Ісмаїл Ханія.  У відповідь на вбивство Ханії Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї наказав завдати прямого удару по Ізраїлю. 

Популярні

Новини по темі