frantsiia-planuie-pryskoryty-doslidzhennia-pryrodnoho-vodniu

Франція планує прискорити дослідження природного водню

 • 26828 переглядiв

З нагоди дворічної дати з запуску інвестиційного плану "Франція 2030", спрямованого на відновлення промисловості у Франції, президент Макрон, у приміщенні Airbus у Тулузі, оприлюднив майбутні етапи французької стратегії, серед яких чільне місце відведено "великому фінансуванню" для дослідження потенціалу природного водню. Про це пише УНН із посиланням на Le Figaro.

Деталі

Фінансовий пакет плану "Франція 2030", як пише видання, залишається незмінним – йдеться про 54 мільярди євро. Втім, президент Франції зробив нові оголошення щодо енергетичної та промислової декарбонізації, зазначивши, що французький уряд прагне "рухатися швидше" у 2024 році, за допомогою французької стратегії та реформи європейської стратегії. Макрон заявив, що Франція може стати "центром транспортування водню" та оголосив про виділення "масштабного фінансування" для дослідження потенціалу природного водню, який знаходиться під земною поверхнею.

Довідка

Про існування природного водню було відомо з 1980-х років, але лише в червні 2023 року у Франції було виявлено потенційно придатні для експлуатації родовища, що знаходяться в північно-східному регіоні Лотарингії та південно-східному регіоні Атлантичних Піренеїв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ОАЕ підтримують скорочення викопного палива, але дискусія нафтогазодобувних та розвинених держав на COP28 не завершується

За словами президента, 3 грудня влада Франції видала першу ліцензію на розвідку природного водню для цих потенційних родовищ.

Серед іншого, посилаючись на необхідність "дослідити" технологію термоядерного синтезу, а також розробку малих ядерних реакторів (SMR), президент французької республіки закликав "пришвидшити проривні інновації".

Також були розглянути наступні проекти:

Уловлювання, транспортування та зберігання вуглецю;

Картування ресурсів критично важливих металів для забезпечення безпеки французьких ресурсів;

Контроль стратегічних ресурсів – переробка та використання їх повторно;

Забезпечення постачання біоматеріалів та біоенергії, з увагою до біорізноманіття - до 2030 року;

Виробництво процесорів для штучного інтелекту.

Також президент Франції заявив про мету досягти лідерських проривів в космічній гонці, - в цьому робиться ставка на французькі самородки в мікроракетах і космічних вантажах.

В вищезазначених проектах на європейському рівні вже розвиваються партнерства. Наприклад між Францією і Норвегією, - щодо транспортування вуглецю, вловленого промисловістю, і зберігання його в норвезьких водах на виснажених нафтових і газових родовищах. До речі, Європейська Комісія включила кілька проектів зі зберігання та транспортування вуглецю до переліку проектів, що мають право на фінансування ЄС.

Нагадаємо

Президент України Зеленський обговорив по телефону з президентом Франції Макроном новий французький оборонний пакет і військові потреби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС досяг угоди, що дозволить країнам заборонити імпорт російського СПГ – Bloomberg

Ігор Тележніков

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Франція планує прискорити дослідження природного водню

     • 26828 переглядiв