flahman-ukrainskoho-naukovo-doslidnoho-flotu-kryholam-noosfera-diishov-do-ostrova-kinh-dzhordzh-v-antarktytsi

Флагман українського науково-дослідного флоту, криголам "Ноосфера", дійшов до острова Кінг Джордж в Антарктиці

 • 28594 переглядiв

Український дослідницький криголам "Ноосфера" досяг острова Кінг-Джордж в Антарктиді, пройшовши з Кейптауна крізь шторми 19-денний шлях довжиною 4125 миль. У найближчі дні триватиме розвантаження запасів, після чого шлях до станції "Академік Вернадський" буде продовжено.

У середу 6 грудня український науково-дослідний криголам "Ноосфера" досяг острова Кінг Джордж в Антарктиці, де розміщена польська антарктична станція "Арцтовський" (Arctowski Polish Antarctic Station).

Про це повідомляє УНН із посиланням на Національний антарктичний науковий центр.

Деталі

17 листопада 2023 року криголам "Ноосфера" вирушив з Кейптауна (Південно-Африканська Республіка) в Антарктику – це вже буде його третій антарктичний сезон під синьо-жовтим прапором. У середу, 6 грудня вночі, команда українських полярників дісталася острова Кінг Джордж, де розташована польська антарктична станція "Арцтовський"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Протягом десятиліття глобальне потепління може викликати "переломні моменти", які матимуть катастрофічні наслідки для всього світу - вчені

Розповідається, що шлях судна від Кейптауна до Кінг Джорджа становив 4125 миль (6638 км) і зайняв 19 днів. Криголам під час свого руху "зустрічалася" зі штормами, втім досвідчена команда штурманів під керівництвом капітана Олександра Гришка майстерно їх оминала. Сьогодні й наступними днями на "Ноосфері" триватиме розвантаження: на берег потрібно доправити 9 контейнерів з майже 450 тоннами різних речей та 140 тис. літрів пального для "Арцтовського".

Відправлення судна до української станції "Академік Вернадський" планується 11 грудня.

Нагадаємо

Українські вчені на COP28 повідомили про рекордно високі температури та мінімальний крижаний покрив на станції "Академік Вернадський" в Антарктиді, підкресливши серйозні кліматичні аномалії та їхній вплив на дику природу.

Ігор Тележніков

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі