fermeram-dozvolyly-cherez-reiestr-podavaty-zaiavky-na-kompensatsiiu-za-rozminuvannia-silskohospodarskykh-zemel

Фермерам дозволили через реєстр подавати заявки на компенсацію за розмінування сільськогосподарських земель

 • 33119 переглядiв

Український уряд розпочав програму компенсації фермерам 80% витрат на розмінування їхніх сільськогосподарських земель, виділивши на це 3 мільярди гривень і надавши фермерам онлайн-інструмент для подачі заявок на участь у програмі.

У Державному аграрному реєстрі запрацював інструмент для подачі фермерами заявки на участь у програмі компенсації вартості розмінування сільськогосподарських земель. Програма поширюється як на землі, що безпосередньо належать фермеру, так і на ділянки, які він орендує, повідомили у Мінекономіки та Мінагрополітики, пише УНН.

Деталі

"Міністерство аграрної політики та продовольства України спільно з Міністерством економіки України та Центром гуманітарного розмінування оголошують про початок прийому заявок на компенсацію вартості розмінування сільськогосподарських земель через Державний аграрний реєстр", - вказали у Мінагрополітики.

На програму компенсацій в державному бюджеті закладено 3 мільярди гривень.

"Сьогодні ми запустили в Державному аграрному реєстрі інструмент, що максимально спростить подачу заявок фермерами, які прагнуть очистити свої ділянки та зробити це за підтримки держави. Держава бере на себе оплату 80% вартості очищення земель", – сказала перша віцепрем'єр-міністерка – міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Хто може долучитися

Участь у програмі можуть брати фермери, землі яких є на деокупованих територіях, де після проведення нетехнічного обстеження підтверджена забрудненість або імовірна забрудненість вибухонебезпечними предметами. Самі фермерські господарства не повинні мати податкового боргу, не бути банкрутами, не належати громадянам держави-агресора та не перебувати у санкційному списку.

"Сподіваюся, вже незабаром зацікавлені фермери скористаються цією можливістю і скоро ми побачимо перші аукціони з проведення розмінування сільгоспділянок", – пояснив заступник міністра економіки України Ігор Безкаравайний  

Верифікацію, поданих фермерами заявок, здійснює Центр гуманітарного розмінування. Він же оголошує в системі Прозорро аукціони з надання послуг розмінування, а після визначення оператора-переможця і фінальної вартості розмінування, перераховує 80% суми на спеціальний рахунок. Ще 20% на рахунок вносить фермер, вказали у Мінекономіки.

На сьогодні участь в програмі, як повідомляється, беруть два державні банки – ПриватБанк і Ощадбанк. З часом до програми долучаться інші банки, частка держави в яких становить понад 50%. Відповідно, фермеру потрібно відкрити в одному із таких банків рахунок, на який перераховуватимуть кошти, зазначили у міністерстві.

Оператор протимінної діяльності отримає всю зарезервовану суму після завершення розмінування та підтвердження виконаних робіт з боку Центру.

Подати заявку можна за посиланням: https://www.dar.gov.ua/ 

"Фермер також може отримати компенсації за вже розміновані землі сільськогосподарського призначення в період з 24 лютого 2022 року по 15 квітня 2024 року. Для цього він має заповнити та подати заявку на отримання компенсації на адресу Центру гуманітарного розмінування compensation@uachd.org. 

До заявки, скріпленої електронним цифровим підписом (ЕЦП), як вказано, потрібно додати:

  • копію договору із сертифікованим оператором на надання послуг з розмінування;
  • копії актів наданих послуг, що підтверджують проведення розмінування;
  • копії платіжок, що підтверджують розрахунок за надані послуги з розмінування.

Доповнення

За перші пів року українські сапери розмінували й повернули до використання понад 156 тисяч гектарів сільськогосподарських земель. Найвищі темпи розмінування у Херсонській області – 146 тисяч гектарів. Це майже 60% від запланованого у цьому регіоні на поточний рік. В Харківській області за перше півріччя розмінували 11,3 тисячі гектар, а в Миколаївській – 8,3 тисячі.

Юлія Шрамко

Економіка

    Популярні

    Новини по темі