ukenru
etsb-poperediv-pro-rizik-dlya-svitovoyi-ekonomiki-cherez-tarifi-ssha

EЦБ попередив про ризик для світової економіки через тарифи США

 • 9712 переглядiв

КИЇВ. 8 травня. УНН. За останнє десятиліття громадська підтримка глобалізації скоротилася, а торгові реформи сповільнилися. В останні тижні ризик зростання напруженості в торгівлі посилився на тлі нових тарифів, оголошених адміністрацією США, йдеться в підсумках Економічного бюлетеня Європейського центрального банку, передає УНН.

Загальний темп лібералізації торгівлі в останні роки сповільнився, а кількість нових дискримінаційних дій, оголошених економіками країн "Великої двадцятки", поступово зростає з 2012 року.

У період з 2012 по 2016 рр. світовий імпорт збільшувався в середньому на рівні 3% на рік - менше половини середнього показника попередніх двох десятиліть. Проте за останні півтора року світова торгівля почала циклічне відновлення.

Нещодавно оголошені США тарифи впливають лише на невелику частину американської торгівлі або світової торгівлі, і їх вплив, ймовірно, буде скромним. Товари, на які поширюються заходи, складають лише близько 2% імпорту США та експорту Китаю та менше 0.5% світової торгівлі. Дивлячись окремо, прямий вплив навряд чи буде дуже значним.

Проте ризики, пов'язані з загостренням торговельної напруженості та розширенням глобалізації, зросли. Це може вплинути на інвестиційні рішення у всьому світі, пишуть експерти.

Значне загострення торгової напруженості може призвести до руйнування постійного відновлення світової торгівлі та активності. За словами дослідників, у разі значного підвищення рівня протекціонізму вплив на глобальну торгівлю та обсяг виробництва може бути суттєвим.

У сценарії, коли США підвищують тарифи на імпортовані товари від усіх торговельних партнерів, які симетрично протидіють цьому, результати для світової економіки будуть явно негативними, зазначили в Центральному банку. Глобальна торгівля та діяльність, ймовірно, падатимуть відносно базової лінії. У такому сценарії вплив може бути особливо відчутним у Сполучених Штатах, зазначають експерти.

Точний вплив на окремі країни в основному залежатиме від їх величини, відкритості та інтенсивності торгівлі з країною, яка запроваджує тарифи. В цілому, найбільш негативний вплив торкнеться країн з найтіснішими торговельними відносинами з цією країною. Лише кілька відкритих економік, мало схильних до впливу країни, можуть отримати вигоду з ефектів відволікання торгових ресурсів, оскільки останні сприятимуть підвищенню конкурентоспроможності на третіх ринках.

Нагадаємо, президент США Дональд Трамп запровадив 25-відсоткове мито на імпорт сталі та 10-відсоткові ввізні мита на алюміній. Такі кроки Вашингтона спричинили побоювання спалаху торговельної війни. ЄС заявляв про готовність вдатися до заходів у відповідь.

Українські Національні Новини

Новини Світу