ukenru
energoatom-v-interesakh-kremlya-blokuye-budivnitstvo-yadernogo-mogilnika-v-chornobili-ekspert

"Енергоатом" в інтересах Кремля блокує будівництво ядерного могильника в Чорнобилі - експерт

 • 18658 переглядiв

КИЇВ. 18 вересня. УНН. НАЕК "Енергоатом" блокує будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) в інтересах Кремля. Про це в своєму блозі написала незалежний експерт з ядерної енергетики Ольга Кошарна, передає УНН.

Вона нагадала, що проект будівництва ЦСВЯП для трьох українських АЕС (Рівненської, Хмельницької та Южно-Української) намагаються реалізувати з 2004 року. При чому, технологія будівництва і виконавець були обрані протягом перших п'яти років.

У грудні 2019 року, на момент звільнення з поста президента НАЕК "Енергоатом" Юрія Недашковського, готовність будівельних конструкцій на майданчику ЦСВЯП становила 97%, а введення в експлуатацію першої черги планувалося на жовтень 2020 року.

Але ЦСВЯП в Україні так і не побудували, через опір російського лобі, пише Кошарна.

"Все дуже просто: нічого особистого, тільки бізнес. Все відпрацьоване паливо українських АЕС за винятком Запорізької АЕС, яка з 2001 року експлуатує сухе сховище відпрацьованого палива на своєму майданчику, вивозиться для переробки в РФ з умовою повернення в Україну осклованих високоактивних радіоактивних відходів.

Ця "послуга" коштує компанії і країні близько 200 млн дол. в рік", - уточнює вона.

Є ще один аспект, який відверто дратує РФ - диверсифікація поставок ядерного палива на українські АЕС, продовжила Кошарна. За останні 15 років американська компанія Westinghouse отримала неабияку частку українського ринку, і планує витісняти російський ТВЕЛ далі. І єдиною технічною перешкодою для цього може стати саме відсутність в Україні Централізованого сховища відпрацьованого палива, говорить експерт.

"Відповідно, актуальність ЦСВЯП для проекту диверсифікації поставок зростає прямо пропорційно до кількості ТВС-WR (паливо Westinghouse), що експлуатуються. І з тією ж інтенсивністю зростає опір російського лобі", - додала вона.

ЦСВЯП давно б добудували, якби на це була політична воля "Енергоатому", говорить Кошарна. Але її немає, додала вона. Хоча кредитну угоду на будівництво відпрацьованого ядерного палива "Енергоатом" підписав з фінустановами США ще в 2017 році. На 270 млн дол. під державні гарантії України.

"За словами джерел в посольстві США в Україні, з травня до початку вересня підписані акти лежали без руху у віце-президента з фінансів, громадянина ФРН Хартмуда Якоба, без передачі їх OPIC.

Справа зрушила з мертвої точки акурат до американських санкцій проти народного депутата Андрія Деркача. Будемо вважати, що збіг. І тут виникає питання: це колективна несвідома або свідома диверсія?", - задається риторичним питанням експерт.

Подальша відсутність ЦСВЯП заблокує диверсифікацію поставок свіжого ядерного палива, попереджає Кошарна.

"Бо збірки Westinghouse, що відпрацювали, зберігати буде ніде. І Україна буде продовжувати вивозити ВЯП в РФ. Відповідь на питання, хто від цього виграє, очевидний", - резюмувала вона.

Нагадаємо, в "Енергоатомі" засекретили зарплату керівника Петра Котіна, яка в карантин досягла 300 тис. грн на місяць. Тим часом сама держкомпанія за каденції Котіна скотилася в багатомільярдні збитки - 2,6 млрд грн "мінусу" проти 1 млрд "плюсу" в минулому році. Основною причиною такого явища називають збільшення адміністративних витрат.

Раніше УНН повідомляв, що "Енергоатом" оголосив тендер на 1,5 млн грн для "поліпшення іміджу".

Українські Національні Новини

Політика