ukenru
ekspert-rozpoviv-yak-shakhrayi-vigrayut-tenderi-zavdyaki-prozorro

Експерт розповів, як шахраї виграють тендери завдяки ProZorro

 • 12668 переглядiв

КИЇВ. 8 червня. УНН. Основним критерієм торгів по системі ProZorro є ціна, а не якість послуг. Шахраї банально занижують ціну до мінімуму і стають переможцями. Про це написав на своїй сторінці Facebook глава правління Асоціації підприємств у сфері поводження з небезпечними відходами Кирило Косоуров, передає УНН.

Наприклад, собівартість утилізації ртутьвмісних ламп не може коштувати менше 3 грн. Але, якщо подивитися тендери на ProZorro, там буде маса пропозицій по її утилізації навіть за 1,5 грн, що в два рази менше, ніж собівартість.

"За 1,5-2 грн можна тільки перетворити ртуть в паровій стадії в оксид ртуті. Але і така ртуть все одно потрапить на полігон", - пояснив він.

В системі ProZorro вже десятки тендерів, проведених за заниженою ціною, але нікому до цього немає діла. Оскільки мова йде про шахраїв, доля небезпечних відходів їх не хвилює. Після виграшу тендера отруйні речовини, як правило, виявляються в орендованих ангарах або лісосмугах. Перевірити такого шахрая неможливо - в країні діє мораторій на перевірки бізнесу, розповів К.Косоуров.

"Ми вже не просимо, ми вимагаємо провести розслідування торгів на ProZorro по ділкам, які повигравали тендерів на сотні тисяч ламп по 1,7-2 грн. Розслідування про те, де і як вони провели утилізацію", - написав глава правління Асоціації.

Нагадаємо, в травнем 2017 року діти отруїлися отрутохімікатами в Харківській області. Як повідомили в прокуратурі, невстановлені особи одного з товариств з обмеженою відповідальністю 17 травня вивантажили на звалищі 54 бочки об'ємом 200 літрів кожна з невідомими речовинами. На трьох ємностях є напис "метилмеркаптан". Саме з цих бочок стався витік речовини. Внаслідок забруднення в лікарню госпіталізовано 3-х неповнолітніх жителів села (2000-2004 р.н.).

Українські Національні Новини

Політика