ekonomika-ukrainy-u-2023-rotsi-zrosla-na-53percent-u-nbu-poiasnyly-prychyny

Економіка України у 2023 році зросла на 5,3%: у НБУ пояснили зростання ВВП

 • 22328 переглядiв

Економіка України зросла на 5,3% у 2023 році, незважаючи на триваючу війну з росією, завдяки високій адаптивності бізнесу, стабілізації енергетичного сектору та м'якій фіскальній політиці.

Економіка України зросла на 5,3% в 2023 році у річному вимірі після спаду роком раніше і попри війну рф проти України. Зростання ВВП стало можливим завдяки високій адаптивності бізнесу, стабілізацією ситуації в енергетиці, м’якою фіскальною політикою. Про це повідомляє Національний банк України, передає УНН.

Україні вдалося досягти зростання ВВП після глибокого спаду у 2022 році (на 28,8%) навіть в умовах подальших активних бойових дій, високих безпекових ризиків та терористичних атак з боку росіян, зокрема на критичну інфраструктуру

- йдеться в повідомленні.

В НБУ зазначають, що вагому роль у зростанні ВВП відіграли:

  • висока адаптивність бізнесу та населення;
  • м'яка фіскальна політика;
  • стабілізація ситуації в енергетиці з другої половини лютого, передусім завдяки швидким ремонтам та посиленому захисту ППО;
  • зусилля НБУ та уряду зі збереження макрофінансової стабільності в Україні.

"У комплексі це зумовило суттєве сповільнення падіння економіки вже у I кварталі, а з II кварталу реальний ВВП повернувся до зростання, навіть попри негативний вплив подальших руйнувань та зупинення діяльності бізнесу на час повітряних тривог", - зазначили в НБУ.

Також в НБУ наголосили, що рекордні бюджетні витрати на оборону та безпеку зумовили подальше збільшення ролі державного сектору в економіці. За рік споживання державного сектору зросло на 9%, а його частка у ВВП за два роки більш ніж подвоїлася. Валова додана вартість сектору державного управління і оборони збільшилася за цей період на понад 46%, а його частка зросла з 6% у 2021 році до 22% у 2023 році.

Нагадаємо

Економіка України зросла на 5,3% в 2023 році у річному вимірі після спаду роком раніше і попри війну рф проти України.

Популярні

Новини по темі

Курс валют на 2 квітня: долар та євро подорожчали

 • 25836 переглядiв