ukenru
ekologi-prosyat-vladu-vporyadkuvati-utilizatsiyu-otrutokhimikativ

Екологи просять владу впорядкувати утилізацію отрутохімікатів

 • 10146 переглядiв

КИЇВ. 25 січня. УНН. Як показує практика, утилізацією небезпечних відходів в Україні займаються навіть ті, хто не має на це спеціальної ліцензії. Про це в коментарі УНН повідомив голова координаційної ради ГО "Зелений Фронт" Олег Перегон.

Особливо привабливими для таких підприємців є державні тендери, де критично низький контроль за процесом знешкодження отрутохімікатів, сказав експерт.

"На жаль, трапляються випадки, коли компанії-переможці тендерів на утилізацію небезпечних відходів викидали їх просто в море, колодязь тощо. Цей сегмент бізнесу достатньо не прозорий", - зазначив О.Перегон.

Зупинити "каруселі" небезпечних відходів по країні можна тільки шляхом комплексної перевірки ринку, впевнений експерт.

"Велика кількість компаній в Україні мають потужності для утилізації небезпечних відходів тільки на папері. Підтвердженням цього служить низка кримінальних проваджень за такими фактами", - сказав він.

Після перевірки необхідно уточнити умови проведення торгів в самій системі Prozorro, обмеживши участь в них компаній, які не мають ліцензій на знешкодження отрутохімікатів, додав О.Перегон. І всі ці процеси, на його переконання, повинні проходити під наглядом громадськості.

Нагадаємо, токсичні речовини з дніпропетровського отрутомогильника опинилися під Києвом. Причиною тому став тендер на утилізацію отрутохімікатів, який виграла компанія без відповідної ліцензії.

Українські Національні Новини

Суспільство