ukenru
efektivnist-plr-testuvannya-rizko-znizhuyetsya-na-drugomu-tizhni-zakhvoryuvannya-medik

Ефективність ПЛР-тестування різко знижується на другому тижні захворювання - медик

 • 30469 переглядiв

КИЇВ. 9 червня. УНН. При тестуванні хворого на COVID-19, ПЛР та ІФА-тести мають проводитися паралельно. Для точного діагнозу. Адже ПЛР-діагностика на другому тижні хвороби різко знижує свою ефективність і може не перевищувати 20%. Про це розповів лікар-анестезіолог, завідувач кафедри анестезіології, дитячої анестезіології та інтенсивної терапії ХМАПО, доктор медичних наук, професор Володимир Корсунов, передає УНН з посиланням на "Вечірній Харків".

"Полімеразно-ланцюгова реакція - метод, який дозволяє виявити нуклеїнову кислоту - ДНК або РНК, дивлячись який вірус. COVID-19 - це РНК-вірус, і ПЛР-тест може з не дуже високою частотою (недостатньою, щоб стовідсотково покладатися на цей метод) виявити, власне кажучи, вірусну частку в організмі людини.

Однак він більш-менш інформативний протягом перших семи днів від початку хвороби. На другому тижні ефективність ПЛР-тестування починає різко знижуватися і до кінця другого тижня від початку хвороби тест буде позитивним лише у 20% хворих, тобто у кожного п'ятого", - пояснив Корсунов.

У той час як імуноферментний аналіз в цей період хвороби - з кінця другого і протягом третього тижня - стає найбільш інформативним, більш чутливим, ніж ПЛР.

"ІФА показує наявність антитіл в РНК-ланцюжку", - уточнив він. І додав, що ІФА-тестування необхідно для точного підтвердження діагнозу.

Також, за словами професора, за допомогою ІФА можна визначати вже одужалих пацієнтів.

"У одужалої людини навіть через кілька місяців будуть визначатися імуноглобуліни класу G, які свідчать про те, що вона видужала. Тобто вона буде вважатися людиною, яка не може захворіти найближчим часом повторно, тому більше не є загрозою для суспільства. Крім того, вона може здавати плазму для виготовлення препарату для нових заражених COVID-19", - пояснив медик.

Українські Національні Новини

Здоров'я