ukenru
dyrektor-tsru-predstavyv-plan-zvilnennia-chastyny-izrailskykh-zaruchnykiv-ta-povernennia-palestyntsiv-na-pivnich-sektora-haza

Директор ЦРУ представив план звільнення частини ізраїльських заручників та повернення палестинців на північ сектора Газа

 • 21803 переглядiв

США пропонуватиме Ізраїлю відпустити із в'язниць 900 палестинських ув'язнених в обмін на 40 ізраїльських заручників, яких буде звільнено під час першого етапу угоди про припинення вогню.

Директор Центрального розвідувального управління Вільям Бернс, який бере участь у переговорах в Каїрі, представив нову пропозицію, яка допоможе просунути угоду між Ізраїлем і ХАМАС щодо припинення війни в Газі і звільнення заручників. Про це УНН пише з посиланям на The Wall Street Journal.

Деталі

Згідно з планом, ХАМАС звільнить 40 з понад 100 заручників, які досі утримуються в Газі, в обмін на звільнення з ізраїльських в'язниць 900 палестинських ув'язнених, у тому числі 100 засуджених за звинуваченнями в тероризмі.

США також запропонували дозволити цивільним палестинцям без обмежень повертатися на північ Гази з півдня, куди вони були переміщені з початку конфлікту в жовтні. Ізраїль неохоче погоджується на це, побоюючись, що бойовики ХАМАС змішаються з цивільним населенням і повернуться в райони, які, за словами Ізраїлю, він вже очистив. Раніше ізраїльські переговірники пропонували дозволити повернутися 60 тисячам палестинців.

Згідно з планом, палестинцям, яким буде дозволено повернутися, буде надано право вільного пересування вздовж двох основних доріг з півночі на південь, а ізраїльські війська будуть передислоковані на відстані майже третини милі від цих доріг.

Пропозиція також вимагає від ХАМАСу надати список 40 заручників, яких він звільнить, включаючи п'ятьох жінок-військовослужбовців, і піти на компроміс щодо звільнення палестинських в'язнів з ізраїльських в'язниць.

Наразі реакції з боку ХАМАС не було.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив у понеділок, що він отримав детальний звіт про переговори в Каїрі. Він підтвердив свою мету звільнити заручників і перемогти ХАМАС, що, за його словами, вимагає входження в Рафах, останнє місто на півдні Гази, куди ізраїльтяни ще не ввійшли.

США вимагають від Ізраїлю припинення вогню, погрожують зміною політики на тлі кризи в Газі04.04.24, 22:43 • [views_0]