ukenru
dostupni-liki-zmusili-virobnikiv-zniziti-vartist-preparativ-na-chvert-moz

"Доступні ліки" змусили виробників знизити вартість препаратів на чверть - МОЗ

 • 9294 переглядiв

КИЇВ. 27 серпня. УНН. Аби долучитися до урядової програми "Доступні ліки", українські та іноземні виробники знизили ціни на свої медпрепарати в середньому на чверть. Про це УНН розповіли в Міністерстві охорони здоров'я.

Так, у МОЗ нагадали, що урядова програма працює із квітня 2017 року. Ціни на ліки, задіяні у програмі, формуються шляхом реферування.

"Експерти МОЗ порівнюють ціни на препарати програми в 5 сусідніх країнах (Польщі, Словаччині, Угорщині, Чехії та Латвії) та визначають середню (медіану) ціну, як граничну. Жоден препарат не може увійти до програми відшкодування, якщо його ціна є вищою за встановлену державою граничну межу. Найнижчі за цінами препарати стають повністю безоплатними для пацієнтів та на 100 % відшкодовуються за кошти державного бюджету", - пояснили у відомстві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни на ліки завищують імпортери та виробники — “Пацієнти України”

Загалом, завдяки референтному регулюванню вартості препаратів програми "Доступні ліки", ціни на окремі ліки знизилися на 70%, розповіли у міністерстві.

"У середньому – усі виробники знизили ціни на чверть для того, щоб долучитися до програми відшкодування", - наголосили у МОЗ.

Як писав УНН, програма уряду "Доступні ліки" змусила як вітчизняних, так і іноземних виробників значно знизити ціни на свої товари. Зокрема, компанія КРКА (Словенія) знизила ціну на свої ліки майже на 72%. Українські виробники по окремим препаратам посунулися в ціні на 40%, що, у свою чергу, може свідчити про високу маржу, яка закладається фармзаводами у кожну упаковку ліків. 

Загалом, українські виробники лікарських засобів сьогодні приховують свою маржу. Етапи та чинники формування ними цін на свої товари ніким не регулюються і не моніторяться.

У ВР раніше пропонували зобов’язати фармзаводи декларувати один або два рази на рік вартість свого виробництва, проте далі слів, діло не пішло. 

Українські Національні Новини

Суспільство