ukenru
do-radi-ekspertiv-schodo-antikoruptsiynogo-sudu-mozhut-vkhoditi-ukrayintsi-nardep

До ради експертів щодо Антикорупційного суду можуть входити українці - нардеп

 • 8864 переглядiв

КИЇВ. 7 червня. УНН. Одна з поправок до законопроекту про Антикорупційний суд передбачає, що до Ради міжнародних експертів, яка має право вето щодо кандидатур на посаду судді, можуть входити не лише іноземці, але і громадяни України. Про це заявив народний депутат Сергій Лещенко у Facebook, передає УНН.

"Остаточна редакція закону про Антикорупційний суд. Якщо міжнародні експерти (троє з шести) визнали суддю недоброчесним, то вето може бути подолане на спільному засіданні Ради міжнародних експертів та ВККС за умови, що троє з шести міжнародних експертів підтримають подолання вето", - повідомив нардеп.

"Що це означає? Рада міжнародних експертів становить шість осіб, для ухвалення рішення потрібно три голоси. Якщо трьома голосами Рада міжнародних експертів визнала кандидата негідним, той оскаржує - і для проходження в суд він теоретично має отримати голоси трьох інших членів Ради міжнародних експертів. Тобто, для контролю над добором суддів Банкова має заангажувати трьох з шести членів Ради міжнародних експертів. І ще одна поправка - до цієї Ради міжнародних експертів можуть входити не лише іноземці, але і громадяни України", - додав Лещенко.

Він також нагадав, що голосування за остаточну редакцію закону про Антикорупційний суд має відбутися у четвер.

Народний депутат Леонід Ємець раніше заявив, що право вето для міжнародних експертів, що стало каменем спотикання у переговорах з міжнародними партнерами, у тому числі з МВФ, щодо кандидатур на посаду судді Антикорупційного суду у відповідному законопроекті зберігається.

Як повідомляв УНН, раніше у МВФ висловили позицію щодо спірного моменту про Антикорупційний суд. У МВФ наголосили на тому, що в процесі створення суду важливо, щоби Рада експертів, до складу якої увійдуть незалежні експерти із вагомим та загальновизнаним досвідом у боротьбі з корупцією, була наділена вирішальною роллю у визначенні того, чи кандидати на посаду судді Антикорупційного суду мають необхідну кваліфікацію.

Держдеп США підтримав МВФ щодо спірного моменту про Антикорупційний суд, як і G7.

Українські Національні Новини

Політика