ukenru
do-2015-roku-dogovirni-matchi-buli-poodinokim-yavischem-v-ukrayinskomu-futboli

До 2015 року договірні матчі були поодиноким явищем в українському футболі

 • 14188 переглядiв

КИЇВ. 5 червня. УНН. Вітчизняний футбол накрила хвиля договірних матчів. Раніше такі випадки були, проте їх можна було назвати поодинокими. Своєрідний "спалах" "договорняків" припав на початок 2015 року. Про це у коментарі УНН розповів спортивний журналіст Володимир Зверов.

За його словами, така тенденція може бути пов’язана зі збіднінням футболістів через військову ситуацію на Сході України.

Зауважимо, що у 2015 році вітчизняну Федерацію футболу України очолив новообраний на той час президент – Андрій Павекло.

"Український футбол накрила хвиля проблем орієнтовно із приходом війни. Якщо точніше - це футбольний сезон 2014-2015 рр. У багатьох клубів зменшилося фінансування, у власників переважної більшості клубів нашого олігархічного футболу стало менше грошей. Якщо за кордоном футбол живе за рахунок спонсорів, то в українському футболі ситуація дещо інакша. Фінансування зменшилося навіть у "Шахтарі" і "Динамо". Що вже говорити про міські клуби, які замість орієнтовних 50 тис. грн. почали отримувати 15-17. І футболісти, які звикли до одних грошей - вирішили додатково заробляти на так званій "халтурі" - на матчах із фіксованими результатами", - зазначив Зверов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кекс: викриття організаторів договірних футбольних матчів - PR-акція в інтересах Павелка

Поодинокі випадки договірних матчів беруть свій початок із 2012-2013 років.

" У футбольному середовищі про них знають, але до масового явища дані випадки не мають ніякого відношення", - пояснив він.

За словами журналіста, далеко не в усіх футбольних клубах у проведенні договірних матчів було задіяне керівництво команд.

"Я переконаний, що у деяких клубах про матчі із фіксованими результатами домовлялися лише окремі гравці команди, не ставлячи до відома вище керівництво клубу", - сказав Зверов.

Викрити усіх учасників і організаторів договірних матчів в Україні є справою честі для правоохоронців, вважає журналіст.

"Чотири роки я скептично ставився до ймовірного доведення справи до логічного кінця. Таких сьогодні - 99%. А я перейшов на бік 1% тих, хто вірить, що ця справа має і повинна бути доведена до кінця", - резюмував він.

Нагадаємо, як повідомляв УНН, президент Федерації футболу України Андрій Павелко розповів, що з 2015 року в схемах організації договірних матчів було задіяно дуже велику кількість учасників.

При цьому журналіст Артем Франков вважає, що до викриття можливих учасників і організаторів договірних матчів в Україні керівництво Федерації футболу України не має ніякого стосунку.

Українські Національні Новини

Суспільство