ukenru
detsentralizatsiya-rada-stvoryuye-peredumovi-dlya-peretvorennya-mda-na-organi-prefekturnogo-tipu

Децентралізація: Рада створює передумови для перетворення МДА на органи префектурного типу

 • 14259 переглядiв

КИЇВ. 4 березня. УНН. Верховна Рада України на засіданні в четвер ухвалила в першому читанні проект закону № 4298 щодо реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні. Відповідне рішення підтримало 229 народних депутатів, передає кореспондент УНН.

Деталі

«Даний законопроект є черговим у сфері децентралізації, реформи терустрою, і, власне, один з тих, які мають поступово розпочати процес перетворення рудиментів нашого устрою, таких як РДА, ОДА, на органи префектурного типу… Ми пропонуємо кілька речей. Перше – розмежувати повноваження адміністрацій на три складові», — зазначив нардеп від “Слуги народу” Віталій Безгін під час виступу в парламенті.

З його слів, крім цього, є кілька речей, які так само додаються у даний законопроект.

«Річ перша полягає в тому, що ми повертаємо головам райдержадміністрацій та обласних державних адміністрацій статус державних службовців. Ми деполітизуємо державну вертикаль, щоб уникати конфліктів, які наразі існують між представниками державної та місцевої влади. Фактично, прибираємо хибну прикрість, яка була ухвалена ще за попереднього скликання», - додав він.

Законопроектом пропонується Закон України «Про місцеві державні адміністрації» викласти в новій редакції.

Пропонується закріпити, зокрема, що повноваження і завдання місцевих державних адміністрацій чітко розподілені у межах трьох ключових напрямів:

  • координація територіальних органів (підрозділів) центральних органів виконавчої влади;
  • забезпечення законності в діяльності органів та посадових осіб місцевого самоврядування;
  • виконання окремих повноважень органів місцевого самоврядування (до внесення відповідних змін в Конституцію України).

Голови місцевих державних адміністрацій стають державними службовцями з 1 січня 2022 року, на них поширюються всі заборони, обмеження, а також права і обов’язки, передбачені Законом України “Про державну службу”.

Запроваджується також принцип ротації, який передбачає, що повноваження голів районних державних адміністрацій припиняються після закінчення трирічного строку їх діяльності в межах одного району, з можливістю подальшого переведення в іншу адміністративно-територіальну одиницю.

Доповнення

У вересні 2019 року народні депутати ухвалили зміни до закону “Про приватизацію державного і комунального майна”, який передбачає ліквідацію комісії з приватизації.

Водночас варто зазначити, що у січні поточного року Президент Володимир Зеленський затвердив персональний склад Ради з питань сприяння розвитку малого підприємництва, в який увійшли заступники міністрів, народні депутати, працівники Офісу Президента та керівники громадських організацій.

Українські Національні Новини

Політика