ukenru
derzhdep-ssha-vnis-telemarafon-iedyni-novyny-do-zvitu-shchodo-porushen-prav-liudyny

Держдеп США вніс телемарафон "Єдині новини" до звіту щодо порушень прав людини

 • 16839 переглядiв

У звіті Державного департаменту США про права людини в Україні за 2023 рік зазначається, що телемарафон "Єдині новини", платформа для каналів, які дотримуються урядової лінії у висвітленні війни, забезпечив безпрецедентний рівень контролю над телевізійними новинами у прайм-тайм.

Державний департамент Сполучених Штатів опублікував звіт про порушення прав людини в України за 2023 рік. Серед іншого у документі також згадується й телемарафон "Єдині новини". Про це пише УНН з посиланням на звіт Держдепу США.

Деталі 

У документі зазначається, що підписання указу про введення воєнного стану президентом Володимиром Зеленським у лютому 2022 року дозволило запровадити подальші обмеження для ЗМІ та медіасвободи.

Наприклад, національний телемарафон – змінна платформа каналів, які дотримуються урядової лінії щодо репортажів про війну – забезпечив безпрецедентний рівень контролю над телевізійними новинами у прайм-тайм. Мало того, деякі ЗМІ повідомили про відсторонення від вигідних контрактів на наземне мовлення та тиск з боку Офісу президента ще навесні 2022 року

- йдеться у звіті. 

У Держдепі підкреслили, що Конституція та закони України передбачають свободу вираження поглядів, у тому числі для преси та інших ЗМІ, але влада не завжди поважала ці права.

Шмигаль назвав "недоцільним" переспрямування коштів з телемарафону та "FreeДом" на потреби ЗСУ15.04.24, 12:17 • [views_0]

Також у звіті згадується, що уряд забороняв, блокував або накладав санкції на ЗМІ та окремих журналістів, які вважалися загрозою національній безпеці або які висловлювали позицію, яка, на думку влади, підривала суверенітет і територіальну цілісність країни

Деякі оратори, які критикували уряд, також були занесені до чорного списку урядових програм новин. Журналісти-розслідувачі, які критикували уряд, інколи ставали мішенню негативних кампаній у соціальних мережах, іноді через дружні до уряду канали

- вказано у звіті Державного департаменту США.

Попри це у відомстві зауважили, що за кількома винятками, на території України люди зазвичай можуть публічно та приватно критикувати уряд та обговорювати питання, що становлять суспільний інтерес, не побоюючись офіційних репресій.

Нагадаємо

Результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) свідчать, що більше українців не довіряють, ніж довіряють телемарафону "Єдині новини". Станом на лютий на лютий 2024 року програмі довіряють лише 36% опитаних українців.

В Україні розглядають можливість зміни формату телемарафону "Єдині новини"02.01.24, 16:28 • [views_0]