demontazh-arky-druzhby-narodiv-instytut-natspamiati-poiasnyv-rishennia-komisii-shchodo-monumenta

Демонтаж Арки дружби народів: Інститут нацпам'яті пояснив рішення комісії щодо монумента

 • 29236 переглядiв

В Українському інституті національної пам'яті пояснили, що експертна комісія лише ухвалила рішення щодо потреби демонтажу Арки дружби народів. Реалізація цього рішення та врахування порад експертної комісії УІНП залежить від міської влади та Міністерства культури й інформаційної політики.

В Українському інституті національної пам'яті заявили, що експертна комісія лише ухвалила щодо демонтажу Арки дружби народів, як символіки російської імперської політики. Проте як та коли буде врахуватись рішення фахівців це питання до міської влади. Про це йдеться у поясненні УІНП, пише УНН.

Деталі 

В Інституті нацпам'яті заявили, що рішення комісія про повний демонтаж Арки дружби народів викликав значний резонанс, тож в УІНП вирішили пояснити процедуру ухвалення рішення та його обґрунтування.

Експертна комісія Українського інституту національної пам'яті з питань реалізації норм Закону України "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії" цим же законом уповноважена надавати фахові висновки щодо його впровадження, зокрема щодо встановлення належності об'єктів до символіки російської імперської політики

- наголошують в Українському інституті національної пам'яті.

Тож експертна комісія всебічно розглянула питання належності Арки до символіки російської імперської політики.

Зокрема у фаховому висновку комісії вказано, що монумент на честь так званого "возз’єднання України з Росією" було встановлено у 1982 році у ході підготовки до відзначення 60-річчя утворення СРСР та 65-ї річниці Жовтневого перевороту 1917 року.

Не розбазарювати ресурси, а сконцентруватися на ЗСУ: історик про пропозицію демонтажу Арки дружби народів02.04.24, 14:15

Експертна комісія також відзначила, що втілений у монументальному комплексі  "Арка дружби народів" міф про "возз’єднання" двох "братніх" народів не відповідає історичним реаліям, а у радянські часи цей міф використовувався для обґрунтування "віковічного прагнення українського народу возз’єднатися з російським".

Зазначається, що сьогодні цей міф слугує для підтримки російських територіальних претензій і пропаганди, що має на меті змінити уявлення українців про свою історію та державність.

Окрім того, у висновку Комісії йдеться про те, що перейменування Арки Київрадою за збереження наявних елементів комплексу в такому вигляді, як вони є зараз, не нівелює історичний підтекст встановлення монумента.  

Тому комісія ухвалила фаховий висновок про належність об’єкта до символіки російської імперської політики, відтак необхідність його демонтажу. Коли та в який спосіб буде враховано висновок Експертної комісії, вирішуватиме міська влада та Міністерство культури й інформаційної політики. Загалом питання щодо трансформації простору на місці розташування цього монументального комплексу повинно розглядатися на основі широкого суспільного діалогу з участю громади та експертного середовища

- пояснили в Українському інституті національної пам'яті.

Доповнення

В УІНП зазначили, що члени Комісії – це доктори історичних та філологічних наук, які представляють Інститут української археографії та джерелознавства, Інститут історії України, Інститут української мови, Інститут літератури Національної академії наук України, а також провідні українські виші – Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Одеський національний університет імені Мечникова, Харківський національний університет імені Каразіна.

Також в Інституті нацпам'яті підкреслили, що доля Арки з 2014 року неодноразово ставала предметом обговорення, а сама Арка – тлом для громадських висловлювань.

Зокрема, у 2018-му з ініціативою переозначення обʼєкта виступив художник Володимир Кузнєцов, який намалював на Арці тріщину. Проте після повномасштабного вторгнення частина суспільства та експертів стверджували, що такої символічної дії більше недостатньо  

Нагадаємо

В Українському інституті національної пам'яті заявили, що Арка дружби народів у Києві, споруджена у 1982 році на честь створення СРСР та Жовтневої революції, символізує імперську політику росії і має бути повністю демонтована.

Володимир Омельченко

Політика

    Популярні

    Новини по темі