dekilka-rosiian-zasudzhenykh-u-ssha-znykly-z-bazy-danykh-amerykanskykh-viaznyts-zmi

Декілька росіян, засуджених у США, зникли з бази даних американських в’язниць - ЗМІ

 • 20669 переглядiв

Кілька росіян зникли з бази даних американських в'язниць. Це сталося одночасно з переміщенням політв'язнів у росії, що може вказувати на підготовку масштабного обміну ув'язненими між країнами.

Декілька росіян, засуджених за злочини в США, зникли з бази даних американських в’язниць, що сталося на тлі зникнення з російських колоній одразу кількох політичних в’язнів – на це звернули увагу журналісти-розслідувачі, передає УНН із посиланням на Радіо Свобода.

Деталі

Як пише російська служба Радіо Свобода, з бази даних у США зник підрядник російських силових міністерств Владислав Клюшин, засуджений за інсайдерську торгівлю акціями, Олександр Винник, засуджений за відмивання чотирьох мільярдів доларів через криптобіржі, Максим Марченко, засуджений за обхід американських санкцій проти Росії, засуджений за кібершахрайство Роман Селезньова, син депутата російської Держдуми Валерія Селезньова і ще кілька осіб.

Про Клюшина раніше згадували як про потенційного учасника обміну ув’язненими, який могли б влаштувати між собою Росія і США. Про переговори щодо можливого обміну повідомляли провідні американські ЗМІ, офіційно ця інформація не підтверджувалася.

Зникнення росіян з американської бази сталося на тлі пересилання з колоній у невідомому напрямку кількох ув’язнених критиків Кремля в Росії. Серед них називають опозиціонера Володимира Кара-Мурзу, в якого, крім російського, є британське громадянство і постійна посвідка на проживання в США, колишнього співголову "Меморіалу" Олега Орлова, Іллю Яшина, Сашу Скочиленко, Лілію Чанишеву, Ксенію Фадєєву, Марію Пономаренко.

Російське видання "Агентство" звертає увагу на те, що з регіонів, де вони перебували в ув’язненні, останніми днями вилетіли вісім літаків президентського льотного загону "Росія". Видання також пов’язує це з можливим масовим обміном. У Росії можливий обмін в’язнями також ніким не підтверджувався.

росія, білорусь, США та Німеччина, ймовірно, готують масштабний обмін ув'язненими - ЗМІ31.07.24, 19:57

У лютому про потенційну готовність до обміну заявляв президент Росії Володимир Путін. Він дав зрозуміти, що готовий обміняти ймовірного офіцера ФСБ Вадима Красікова, засудженого до довічного терміну в Німеччині, на журналіста газети The Wall Street Journal Евана Гершковича, звинуваченого в Росії в шпигунстві.

У вересні минулого року Wall Street Journal писала, що доручення домагатися звільнення Красікова Путін дав тодішньому секретареві Ради безпеки Миколі Патрушеву. Гершкович 19 липня був засуджений судом в Єкатеринбурзі до 16 років колонії за звинуваченням у шпигунстві. Допит свідків і вивчення доказів зайняли у суду один день, що є надзвичайно швидким терміном для російської судової системи.

Популярні

Новини по темі