daniia-pidpysala-oboronnu-uhodu-zi-ssha-pro-rozmishchennia-viisk-ta-tekhniky

Данія підписала оборонну угоду зі США про розміщення військ та техніки

 • 23049 переглядiв

Данія та США підписали оборонну угоду, яка, серед іншого, передбачає розміщення американських військових та військової техніки на території Данії. Але угода має бути ухвалена парламентом, що, за оцінками уряду Данії, може зайняти "рік", повідомляє Euractiv, пише УНН.

Деталі

Зазначається, що угода, оголошена прем’єр-міністром Данії Метте Фредеріксен, передбачає розміщення військ США на території Данії. Такий же договір США вже підписала з сусідніми країнами Данії - Норвегією, Швецією та Фінляндією.

"Угода є серйозною зміною в оборонній політиці Данії. Американські військові зможуть постійно дислокуватися на трьох авіабазах у країні", - сказала Фредеріксен.

Також, за її словами, Данія зміцнює доступ США до Європи та Балтійського моря та робить внесок у колективний захист Європи НАТО, що є основним завданням як для НАТО, так і для Данії. Поки невідомо, скільки солдатів буде розгорнуто в країні.

Угода не буде поширюватися на Гренландію та Фарерські острови, які є самоврядними частинами Данії, однак, вона має бути ухвалена парламентом, що, за оцінками уряду, може зайняти "рік".

Нагадаємо

5 грудня США і Швеція підписали угоду про співпрацю в оборонній сфері.

19 грудня США та Фінляндія підписали угоду про оборонне співробітництво. Договір Defence Cooperation Agreement (DCA) уможливить присутність і тренування американських сил та попереднє розміщення американської оборонної техніки на території Фінляндії.

Німеччина планує відправити близько п’яти тисяч військових в Литву, для посилення оборони східного флангу НАТО.

Павло Башинський

Новини Світу

Популярні

Новини по темі