cop28-delehaty-domovylysia-pro-pochatok-roboty-fondu-dopomohy-krainam-shcho-rozvyvaiutsia

COP28: делегати домовилися про початок роботи фонду допомоги країнам, що розвиваються

 • 25342 переглядiв

На Конференції ООН з питань клімату (COP28) делегати домовилися про створення фонду для допомоги країнам, що розвиваються. Генеральний секретар ООН Гутерріш закликає лідерів підтримати фонд, спрямований на забезпечення кліматичної справедливості для вразливих верств населення

Делегати конференції ООН з клімату у перший день роботи COP28 домовилися про початок роботи фонду допомоги країнам, що розвиваються, - Фонду втрат та збитків, що допоможе компенсувати вразливим країнам втрати, пов'язані зі зміною клімату, повідомили 30 листопада в ООН, пише УНН.

Перший день роботи саміту ознаменувався проривом: делегати домовилися про початок роботи Фонду втрат та збитків, що допоможе компенсувати вразливим країнам втрати, пов'язані зі зміною клімату

- повідомили в ООН.

Деталі

"Новини про фонд із відшкодування втрат та збитків дають старт кліматичній конференції ООН. Всі уряди та учасники переговорів повинні використовувати цей імпульс для досягнення тут, у Дубаї, багатообіцяючих результатів", – заявив Виконавчий секретар Рамкової конвенції ООН про зміну клімату Саймон Стіл.

Минулого року під час COP27 у єгипетському Шарм-ель-Шейху – після кількох років інтенсивних переговорів під егідою ООН – розвинені країни підтримали ідею створення фонду.

Голова кліматичної конференції COP28 Султан аль-Джабер оголосив після відкриття конференції, що його країна, Об'єднані Арабські Емірати, внесе до фонду 100 мільйонів доларів. Повідомляється, що Німеччина також пообіцяла виділити 100 мільйонів доларів. Про внески до фонду оголосили США та Японія.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш прибув до Дубаї у четвер увечері. Його прессекретар повідомив, що глава ООН привітав прийняте на відкритті конференції рішення про введення в дію Фонду втрат та збитків – важливого інструменту для забезпечення кліматичної справедливості для найуразливіших жителів планети. Гутерріш закликав світових лідерів зробити щедрі внески до фонду.

Виступаючи в четвер на відкритті конференції, Саймон Стілл попередив, що перед жахливою кліматичною кризою планетарних масштабів, яка потребує рішучих дій, світ поки що робить лише "маленькі кроки".

"Ми робимо маленькі кроки і діємо надто повільно", – сказав він делегатам, які зібралися на конференцію.

Попередження Стілла прозвучало лише через кілька годин після того, як метеорологічне агентство ООН, відоме як ВМО, опублікувало попередній звіт, в якому йдеться, що відсутність рішучих дій у сфері боротьби з глобальним потеплінням призвела до нових температурних рекордів та посилення екстремальних погодних явищ.

Стілл пояснив, що поставлено на карту. "Це був найспекотніший рік для людства. Було побито безліч жахливих рекордів", – сказав він, додавши, що через кліматичну кризу люди гинуть і втрачають можливість заробляти.

"Наука каже нам, що ми маємо близько шести років до того моменту, коли здатність планети справлятися з наслідками шкідливих викидів буде вичерпана. До того, як ми подолаємо межу потепління 1,5 градуса", - попередив Стіл. Такий поріг, нагадаємо, встановлено Паризькою угодою щодо клімату.

За даними на сьогодні, якщо кліматичний курс міжнародного співтовариства не зміниться, планета рухається до підвищення температури на 3 градуси за Цельсієм до кінця цього сторіччя.

Стілл закликав країни реалізувати національні плани дій щодо боротьби зі зміною клімату, у яких кожне зобов'язання має відповідати меті щодо утримання потепління в межах 1,5-градусів.

"Якщо ми не просигналізуємо про остаточний відхід епохи викопного палива, якою ми її знаємо, це означатиме наш власний остаточний відхід", - сказав Стіл.

Він наголосив, що просто відвідати конференцію недостатньо, необхідно виконати дані у її межах обіцянки. 

Доповнення

Сьогодні на конференції саміт з дій у галузі клімату, на якому Генеральний секретар ООН разом зі світовими лідерами надасть національні доповіді про те, що країни роблять для подолання глобальної кліматичної кризи.

Кліматична конференція триватиме до 12 грудня. 

Юлія Шрамко

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    У Фінляндії відкрили курси з застосування санкцій проти рф

     • 24008 переглядiв

    Ще у п'яти регіонах України запрацювала телефонна служба 112

     • 21038 переглядiв

    Подільсько-Воскресенський міст у Києві відкрито - Кличко

     • 58611 переглядiв

    Делегати від Ірану покинули COP28 через присутність Ізраїлю

     • 23824 переглядiв