chili-progolosuye-za-pereglyad-konstitutsiyi-dobi-diktaturi

Чилі проголосує за перегляд Конституції доби диктатури

 • 124942 переглядiв

КИЇВ. 3 вересня. УНН. У неділю чилійці проголосують за ухвалення нової Конституції та перехід від ринкового суспільства до суспільства, переважно заснованого на добробуті. Про це пише АР, передає УНН.

Деталі

Пропонований проект покликаний замінити чинну Конституцію, написану за часів диктатури Аугусто Піночета (1973-1990 роки), яка, незважаючи на кілька послідовних реформ, як і раніше, вважається перешкодою для будь-яких фундаментальних соціальних змін.

Освіта, охорона здоров'я та пенсії, як і раніше, знаходяться в руках приватного сектору.

Але незважаючи на те, що переважна більшість чилійців — майже чотири п'яті — проголосувала раніше за переписування Конституції, опитування громадської думки показують, що новий документ буде відхилено.

Проте найбільше виборців непокоїть те значення, яке приділяється корінним народам країни, які становлять близько 13% 19-мільйонного населення.

Пропозиції щодо легалізації абортів та захисту навколишнього середовища, а також природних ресурсів, таких як вода, які нині часто надмірно експлуатуються приватними гірничодобувними компаніями, також привернули велику увагу.

Для багатьох людей думка про нову Конституцію, спрямовану на деприватизацію деяких ключових секторів, викликала побоювання.

Проте близько 40 всесвітньо відомих економістів та політологів висловили свою підтримку новому проекту.

Прихильники нової Конституції кажуть, що вона викличе серйозні зміни в консервативній країні, відзначеній соціальним та етнічним напруженням, і закладе основу для більш егалітарної країни.

Одним з основних факторів, що спонукали прийняти нову Конституцію, став спалах масових соціальних заворушень у 2019 році, спочатку спричинений підвищенням вартості проїзду в метро. Але це вилилося у вимоги більшої соціальної справедливості країни, яка довгі роки переживала період економічної могутності, але збільшувала нерівність.

Багато людей звинувачували конституцію, яка надала приватному підприємництву повну свободу дій у найважливіших галузях промисловості, створивши благодатний ґрунт для процвітання багатих та боротьби бідняків.

Хоча конституція зазнала кількох реформ з моменту її введення в дію у 1980 році, на ній зберігається тавро того, що її було прийнято під час диктатури.

Близько 15 мільйонів людей візьмуть участь у обов'язковому голосуванні.

Новий текст був складений конституційною комісією, що складається з 154 членів, переважно без політичної приналежності, розділених порівну між чоловіками та жінками, та з 17 місцями, зарезервованими для корінних народів.

Нова Конституція визнає 11 корінних народів та пропонує їм велику автономію, особливо з погляду правосуддя. Це найбільш спірний пункт, оскільки деякі критики звинувачують авторів у спробі перетворити традиційно маргіналізовані корінні народи на вищий клас громадян.

У разі прийняття, конгрес Чилі розпочне вирішення питання про те, як застосовувати нові закони. Якщо новий текст буде відхилено, то чинна Конституція залишиться в силі.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Чилі проголосує за перегляд Конституції доби диктатури

     • 124942 переглядiв