cherez-zahrozu-sanktsii-ssha-eksport-z-turechchyny-do-rf-vpav-maizhe-na-30percent-roszmi

Через загрозу санкцій США експорт з Туреччини до рф впав майже на 30% - росЗМІ

 • 16770 переглядiв

Експорт товарів з Туреччини до Росії впав на 28,3% у першому півріччі 2024 року через загрозу санкцій США. Турецькі банки закривають рахунки російських компаній та скорочують імпорт російських енергоносіїв.

Через загрозу санкції з боку США за співпрацю з рф, москва втратила майже 30% турецького експорту. Про це пишуть російські ЗМІ, передає УНН.

Деталі

Так, за підсумками першого півріччя 2024 року товарів з Туреччини до рф впав на 28,3% рік до року, до 4,16 мільярда доларів. Зокрема, у червні показник знизився майже на 30% порівняно з тим же місяцем минулого року 670 мільйонів доларів проти 956 мільйонів доларів. відповідно.

Турецькі банки почали закривати рахунки російським компаніям01.02.24, 12:29

Окрім того, через страх турецьких банків потрапити під санкції США, Туреччина скоротила імпорт товарів із росії. Зниження показника становило 10,3% рік до року, до 22,04 мільярда доларів.

При цьому в червні імпорт Туреччини з росії навіть збільшився — на 1,2% до червня минулого року, до 2,95 мільярда доларів. Основна частка в російському імпорті - припадає на енергоносії, проте навіть їх торкнулися проблеми з платежами.

Зокрема, Туреччина різко скоротила імпорт газу з рф. У квітні турецькі імпортери придбали у "Газпрому" лише 413 млн. кубометрів трубопровідного газу — у 3,6 рази менше, ніж того ж місяця рік тому (1,523 млрд. кубів). Від російського СПГ турецькі компанії відмовилися зовсім: у квітні порти країни не прийняли жодного танкера із сировиною з РФ.

Доповнення

Проблеми з банківськими платежами між Росією та Туреччиною виникли наприкінці 2023 року.

Турецькі банки масово відмовляються від співпраці з російськими компаніями - росЗМІ17.01.24, 13:39

Тоді президент США Джо Байден підписав указ, що дозволяє американському Мінфіну запроваджувати вторинні санкції проти кредитних організацій третіх країн за співпрацю з російськими підсанкційними компаніями та допомогу військово-промисловому комплексу (ВПК) рф.

У червні цього року США включили до визначення ВПК РФ усі компанії та всіх фізичних осіб, які раніше потрапили під санкції.

Нагадаємо

Один з найбільших банків Туреччини, DenizBank, практично припинив схвалювати заявки на відкриття рахунків для громадян росії, роблячи винятки лише для клієнтів з великими депозитами від 100 000 тисяч доларів.

Популярні

Новини по темі

Boeing призначає нового CEO на тлі звіту про значний збиток

 • 22148 переглядiв