ukenru
chastka-farmzavodu-u-tsini-bud-yakogo-likarskogo-zasobu-perevischuye-75

Частка фармзаводу у ціні будь-якого лікарського засобу перевищує 75%

 • 15123 переглядiв

КИЇВ. 19 вересня. УНН. Автори так званого “аптечного” законопроекту № 8591 вважають, що аптечні мережі штучно завищують ціни на лікарські засоби шляхом зловживання монопольним становищем. Однак, найбільший вплив на формування кінцевої вартості ліків в Україні має не аптека, не дистриб’ютор, а виробник. Про це свідчать дані системи дослідження ринку "PharmXplorer", передає УНН з посиланням на аналітичну записку Аптечної професійної асоціації України (АПАУ). 

По-перше, за даними АПАУ, роздрібна націнка для аптек на основні лікарські засоби є регульованою і становить вона від 10 до 25%.

По-друге, середньозважена роздрібна націнка на лікарські засоби у І півріччі поточного року становить 19% і має тенденцію до зниження.

При цьому, ціну виробника на кожен окремий лікарський засіб держава взагалі не регулює, принаймні, якщо споживач купує лікарський засіб за власні кошти.

Власне, з цієї причини виробник має ключовий вплив на формування вартості ліків.

Зокрема, за даними аналітичної системи дослідження ринку "PharmXplorer"/"Фармстандарт" компанії "Proxima Research", у структурі роздрібної ціни частка виробника становить 76%, частка дистриб’ютора — 7%, а аптеки — 17%.

Нагадаємо, за даними Всеукраїнської Фармацевтичної палати штучним завищенням цін на ліки в Україні займаються заводи-виробники та імпортери.

Зазначимо, що за змову на фармацевтичному ринку АМКУ оштрафував дистриб’юторів на суму у понад понад 160 млн грн. 

Зауважимо, що в парламенті цього літа з’явився законопроект №8591, норми якого пропонують переформатування аптечного ринку в Україні. Експерти наголошують, що документ спрямований проти аптек та може бути виписаний в інтересах фармацевтичних виробників

Українські Національні Новини

Економіка