ukenru
buslavets-nazvala-10-golovnikh-dosyagnen-minenergo-za-ostanni-pivroku

Буславець назвала 10 головних досягнень Міненерго за останні півроку

 • 11688 переглядiв

КИЇВ. 14 вересня. УНН. В. о. міністра енергетики Ольга Буславець підбила підсумки роботи Міністерства за півроку роботи КМУ під керівництвом Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, передає УНН із посиланням на пресслужбу Міністерства.

За ці півроку Міністерство виконало колосальний обсяг роботи, заявила Буславець.

"Понад 70% робочого часу, сил та енергії пішло на подолання кризи в енергетиці, яка виникла і через відкриття імпорту електроенергії з Росії, і через стрімке зростання виробітку "зеленої" генерації за тарифами, що були закріплені законом. Все це посилилося "коронакризою" і зменшенням споживання. Практично весь час ми "гасили пожежі". Проте Міністерство виконало колосальний обсяг роботи і я хочу представити наші результати", – наголосила вона.

1) Міністерство удосконалило правила на ринку електричної енергії.

"Ми удосконалюємо правила на ринку електричної енергії. Це, в свою чергу, дозволило стратегічному державному підприємству "Енергоатом" стати повноцінним учасником ринку, зокрема, на ринку двосторонніх договорів. Удосконалені правила дозволили стабілізувати ціноутворення на ринку "на добу наперед", що позитивно відобразилось на всіх учасниках ринку", – зазначила Буславець.

2) Міністерство вирішило кризу у "зеленій" енергетиці.

"Ми змогли подолати кризу в "зеленій" енергетиці. Після тривалих перемовин було підписано Меморандум, що став основою закону, направленого на подолання проблем у цій галузі. Закон діє з першого серпня і він вже показав позитивні результати. Споживачі лише за серпень змогли зекономити понад 600 млн грн. Виробники "зеленої" електроенергії за результатам двох декад серпня, за інформацією Гарантованого покупця, отримали повну оплату, чого не було в попередні місяці", – повідомила очільниця Міністерства.

3) Міністерство повернуло шахтарів на роботу.

"Ми повернули шахтарів на роботу. Ми змогли налагодити збут вітчизняного вугілля, зокрема, через пріоритет використання українського вугілля тепловими електростанціями", – наголосила в.о. міністра.

4) Закрито борги по зарплаті шахтарям.

"Ми погасили заборгованість із зарплат перед шахтарями. Держава зараз не має боргів перед гірниками. На це пішло 3 млрд грн з початку року", – зазначила Буславець.

Крім того, після перемовин ПАТ "Центренерго" також виплатило борги перед шахтами, що дало змогу виплатити зарплату шахтарям, погасити борги шахт за електроенергію і забезпечити їхню стабільну роботу.

5) Відкрито ринок природного газу для населення.

"Ми відкрили ринок природного газу для населення. Це дасть можливість конкурувати постачальникам газу, надавати більш якісні послуги населенню. Щоб забезпечити надійне стабільне постачання газу населенню після скасування ПСО, ми на конкурсних засадах обрали постачальника "останньої надії", – зазначила в.о. міністра.

6) Україна входить в опалювальний сезон з рекордними запасами палива.

Запаси вугілля на складах на сьогодні складають близько 3 млн тонн. Це втричі більше, ніж минулого року. Запаси газу в ПСГ – 26 млрд куб м.

"Готується електроенергетичне обладнання, інфраструктурне обладнання. Впевнена, що ми пройдемо опалювальний сезон стало і без негараздів", – наголосила Ольга Буславець.

7) Міністерство розблокувало роботу із законодавчого забезпечення у сфері енергоефективності.

"Понад 5 років велася дискусія щодо проєкту закону "Про енергетичну ефективність". Нам нарешті вдалося фіналізувати цей проєкт і узгодити його із Секретаріатом Енергетичного Співтовариства", – зазначила Ольга Буславець.

Також Міністерство підготувало новий "Національний план дій з енергоефективності на період до 2030 року".

Крім цього, було розроблено низку законопроектів:

▪️ законопроект із механізмом пільгових енергоефективних кредитів для підприємств (так званий законопроєкт про фонд CO2);

▪️ законопроєкт щодо введення прозорого ринкового механізму торгівлі твердим біопаливом через спеціалізовану електронну платформу;

▪️ законопроєкт щодо стимулювання вирощування енергетичних рослин;

▪️ законопроєкт щодо розвитку ринку біометану.

Прийнято 11 наказів про затвердження переліку національних стандартів, які відповідають європейській практиці в енергоефективності. Розробили технічні регламенти з маркування.

"Також ми активно реалізуємо програму теплих кредитів. Нею скористались понад 17 тисяч учасників, які залучили понад 1 млрд грн в модернізацію власного житла. Це вплине на їхні кінцеві рахунки за комунальні послуги", – повідомила Ольга Буславець.

Було розроблено проєкт рішення уряду щодо продовження та розширення цієї програми на 2021 рік.

8) Кібербезпека критичної інфраструктури енергетичного сектору.

"На сьогодні створено Офіс з кібербезпеки, планується створення Галузевого центру кібербезпеки. Міжнародні компанії – лідери в сфері кібербезпеки та цифрових трансформацій – вже виявили бажання долучитися до спільної роботи", - повідомила Буславець.

9) Новий рівень енергетичного партнерства з Німеччиною.

У серпні очільниця Міненерго України Ольга Буславець і Федеральний міністр економіки та енергетики ФРН Петер Альтмайєр підписали спільну заяву про подальше співробітництво в сфері енергетики двох держав.

"Співпраця буде спрямована на підтримку нашої технічної синхронізації із європейськими енергосистемами ЕNTSO-E, з подальшою інтеграцією українських ринків до європейських ринків. Ми підтримуємо співпрацю за напрямками енергоефективності, з розвитку відновлюваних джерел енергії. Будемо розвивати новий напрям – водневу енергетику", - зауважила Ольга Буславець.

Також очікується співпраця з Німеччиною у реалізації пілотного проєкту трансформації вугільних регіонів – у двох мономістах, на заході і на сході України.

10) Концепція реформування вугільної галузі.

"Ми розпочали дискусію щодо концепції реформування вугільної галузі. Концептуальні засади будуть розглядатися на Експертній раді при Міністерстві. Після оцінки та аналізу фахівців будемо представляти проєкт більш широкому загалу, на засіданні Координаційного центру з питань трансформації вугільних регіонів, який очолює Прем’єр-міністр. Звичайно, будемо відкриті до дискусії та пропозицій", – зазначила в.о. міністра.

Нагадаємо, очільниця Міненерго Ольга Буславець звільнила Юрія Благуту з посади керівника держпідприємства "Волиньвугілля", який до того керував шахтою "Надія", і звинувачується у доведенні її до кризи.

Українські Національні Новини

Політика