budapesht-nazvav-khorvatiiu-nenadiinoiu-dlia-tranzytu-nafty-tse-vyklykalo-oburennia-v-zahrebi

Будапешт назвав Хорватію ненадійною для транзиту нафти: це викликало обурення в Загребі

 • 13937 переглядiв

Словаччина та Угорщина відмовились від пропозиції ЄС замінити російську нафту поставками через Хорватію. Будапешт назвав Хорватію ненадійною для транзиту, що викликало обурення в Загребі.

Словаччина та Угорщина в п'ятницю відкинули пропозицію Європейської комісії про те, що вони могли б замінити втрачені поставки російської нафти на альтернативний маршрут через Хорватію. Будапешт заявив, що країна ненадійна для транзиту нафти, що викликало обурення в Загребі, пише УНН з посиланням на Euractiv.

Контекст

Як вказує видання, постачання найбільшого російського експортера нафти "лукойл" через Україну було припинено у липні після заборони української влади на використання "лукойлом" трубопроводу "Дружба", який пов'язує росію зі Східною Європою.

Угорщина та Словаччина раніше цього місяця звернулися до Європейської комісії з проханням втрутитися та виступити посередником, оскільки це загрожувало їхній безпеці поставок.

Але вони відкидають пропозицію Європейської комісії щодо використання вільних потужностей на трубопроводі JANAF Adriatic у Хорватії для постачання в обидві країни нафти, яка не надходить із росії.

Чергова заява Будапешта

"Хорватія просто не є надійною країною для транзиту, - заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто. - Ціни на транзит нафти було підвищено Хорватією вп'ятеро з початку війни".

Транзит нафти "лукойлу" через Україну: Сійярто різко відповів Брюсселю02.08.24, 11:59

Відповідь Загреба

"Це політично глибоко образлива заява, на яку ми не очікували від представника країни, на чиї зловмисні дії ми довгий час реагували з крайньою стриманістю та поміркованістю", - заявив міністр закордонних справ Хорватії Гордан Грліч Радман.

Хорватська JANAF також відкинула звинувачення у своїй заяві, заявивши, що вона постійно інвестує у свою систему транспортування та зберігання.

Компанія заявила, що перевірила свої транспортні потужності на ділянці у напрямку Угорщини разом із MOL та довела, що може транспортувати 1,2 млн тонн сирої нафти щомісяця.

Що каже Братислава

Словаччина, чий угорський НПЗ Slovnaft вже приймає частину нафти через JANAF, також відомий як Adria, заявила у п'ятницю, що отримала лист від хорватського уряду із пропозицією забезпечити постачання.

"Але за якою ціною? Які потужності? Сьогодні цього ніхто не знає", - заявив у своїй заяві міністр закордонних справ Словаччини Юрай Бланар.

Словаччина хоче, як вказує видання, "щоб Єврокомісія змусила Україну повністю відновити поставки з росії", але сказала, що також шукатиме інше рішення на випадок, якщо Єврокомісія не зробить жодних дій.

Доповнення

Потоки від російських постачальників, окрім "лукойлу", через "Дружбу", як зазначається, продовжуються.

Попри тривалі переговори про транзитні збори, як повідомляється, хорватська JANAF та угорська MOL зуміли підписати у травні 2023 року річний контракт на транспортування та зберігання 2,9 млн тонн сирої нафти Адріатичним трубопроводом на угорські та словацькі НПЗ MOL.

Популярні

Новини по темі

З окупації повернули ще 8 дітей

 • 27201 переглядiв