boikot-ukrainy-ta-partneriv-obrannia-novoho-ochilnyka-ta-baiduzhist-lavrova-yak-zavershyvsia-samit-obsie

Бойкот України та партнерів, обрання нового очільника та "байдужість" лаврова: як завершився саміт ОБСЄ

 • 33320 переглядiв

Щорічний саміт ОБСЄ завершився байдужою позицією рф щодо організації та затвердженням представника Мальти як її нового голови. Вторгнення рф в Україну призвело до бойкоту з боку України та деяких союзників

Найбільша у світі організація регіональної безпеки - Організація з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) - завершила у п'ятницю свій щорічний саміт, на якому рф висловила байдужість до майбутнього організації, повідомляє AFP, пише УНН.

Деталі

ОБСЄ задумана як майданчик для діалогу з питань безпеки, але, як вказано, рф блокує ключові рішення в цьому органі, що складається з 57 країн, включаючи затвердження бюджету.

Тим часом 21-місячне вторгнення москви в Україну викликало різку критику з боку більшості членів, а Україна та ключові союзники бойкотували цю зустріч у столиці Північної Македонії Скоп'є через участь рф.

Буяр Османі, міністр закордонних справ Північної Македонії та голова ОБСЄ, сміливо висловився з приводу результатів дводенної зустрічі, заявивши, що орган був "врятований", тому що йому вдалося обрати нового голову та продовжити мандати своїх головних посадових осіб.

"російська агресія проти України грубо порушила сам основний принцип і зобов'язання нашої організації", - заявив Османі на пресконференції в п'ятницю.

"Це також кинуло виклик самому існуванню нашої організації, тому результати цієї міністерської ради є проривними", - сказав він.

Організація затвердила Мальту новим головою наступного року, замінивши члена НАТО Естонію, яку москва відхилила.

ОБСЄ ніколи не замислювалася як організація країн-однодумців, сказав Османі, наголосивши, що організація продовжує "служити активною платформою для діалогу та підзвітності".

Міністр закордонних справ рф сергій лавров, який був присутній на саміті, висловив відсутність занепокоєння щодо її існування.

"Це головне почуття: байдужість, - заявив лавров журналістам раніше у п'ятницю. - Організація вже перетворилася на щось, що робить мене байдужим до того, що з нею буде далі".

У своєму зверненні в четвер російський міністр заявив, що ОБСЄ стає "придатком" НАТО та Євросоюзу: "Організація, скажімо прямо, перебуває на краю прірви. Виникає просте питання: чи має сенс вкладати кошти у її відродження?".

Створена у 1975 році як майданчик для діалогу між східним та західним блоками часів холодної війни, ОБСЄ насилу могла функціонувати, оскільки війна рф в Україні викликала напругу в організації.

Конференцію у Скоп'є бойкотували Україна, Естонія, Латвія, Литва та Польща, причому остання заявила, що присутність рф "неприйнятна".

"У той час як росія намагається зруйнувати ОБСЄ, її держави-учасниці переважною більшістю підтримують Україну", - написав у п'ятницю міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у X (раніше Twitter).

Україна хоче, щоб ОБСЄ виключила рф, як це зробила Рада Європи.

Раніше цього тижня міністр закордонних справ Естонії Маргус Тсахкна заявив: "Місце лаврова - у спеціальному трибуналі, а не за столом ОБСЄ".

Міністр закордонних справ Мальти Ян Борг, новий голова ОБСЄ, наголосив, що угоди, досягнуті на зустрічі, є "свідченням нашої спільної прихильності до подальшого зміцнення нашої організації".

"Ми маємо зосередитися на припиненні війн та конфліктів. Агресивна війна рф проти України має припинитися", - заявив він журналістам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: лавров летів на зустріч ОБСЄ іншим маршрутом: Болгарія відмовилась пропускати захарову - росЗМІ

Юлія Шрамко

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Дубінський заявив, що його нібито побили у СІЗО

     • 34232 переглядiв